ANI a informat oficial Biroul Electoral Central că Mircea Diaconu nu poate candida pentru Parlamentul European

Publicat: 26 03. 2014, 16:07
Actualizat: 18 07. 2016, 01:11

ANI a trimis o informare oficială la BEC, în care arată de ce candidatura lui Mircea Diaconu pentru Parlamentul European nu poate fi acceptată, pentru că acesta a fost declarat incompatibil printr-o sentință judecătorească definitivă, lucru care atrage după sine o interdicție de 3 ani pentru a mai ocupa orice fel de funcție publică.

„Potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menținută definitiv și irevocabil, acesta aflându-se și sub interdicția prevăzută de lege de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani”, arată ANI în informarea către BEC.

În scrisoarea transmisă Biroului Electoral Central, Agenția arată faptul că, deși în prima teză a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberata din funcție urmare a constatării incompatibilității este decăzută din dreptul de a ocupa o funcție timp de trei ani, cu excepția celor electorale”, în a doua teză, legiuitorul menționeză expres, cu titlu de excepție, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de trei ani”.

ANI mai arată că legea nu face distincția, în definiția funcției publice, între Parlamentul României și Parlamentul European.

„A acepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condițiile legale având în vedere faptul că funcția eligibilă de senator nu este aceeași cu funcția eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice și anume acela de prevenire și sancționare a stării de incompatibilitate”, mai arată ANI.

Dispozițiile Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, prevăd  la art. 5 alin. (3)  faptul că: „prin persoană eligibilă comunitar se înțelege orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales pentru Parlamentul European”. De asemenea, potrivit art. 14 alin. (1) lit. c) din același act normativ, pentru a îndeplini condițiile legale de a candida pentru funcția eligibilă de europarlamentar, eligibilul comunitar trebuie să nu fie decăzut din dreptul de a fi ales în statul membru de origine în baza unei hotărâri judecătorești individuale sau a unei decizii administrative, sub condiția ca aceasta din urmă să facă obiectul unor căi de atac, conform ANI.