ANI cere Parchetului să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese

Publicat: 27 09. 2013, 12:48
Actualizat: 29 07. 2014, 14:37

Agenția Națională de Integritate (ANI) cere Parchetului instanței supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar, din 2008 până în 2012.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Ștefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 – 14 septembrie 2012, în funcția de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripția electorală nr. 27 Maramureș – Colegiul uninominal nr. 7.

De asemenea, în urma evaluării au rezultat și indicii privind posibila încălcare de către Ștefan Buciuta a dispozițiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale la biroul parlamentar, aceasta obținând astfel venituri salariale de 59.499 de lei, a arătat vineri ANI, într-un comunicat de presă.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă verificări în cazul lui Ștefan Buciuta, pentru conflict de interese.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.

ANI a precizat că Ștefan Buciuta a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații. Fostul deputat nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Ștefan Buciuta a fost deputat din partea minorității ucrainene în Camera Deputaților, în mandatul 2008-2012.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.