Antonescu confirmă „discuția informală” din USL referitoare la majorarea cotei unice: PNL nu va accepta această variantă cât este în Guvern

Publicat: 24 10. 2013, 08:09
Actualizat: 07 07. 2016, 04:18

Președintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat, miercuri seară, că una dintre variantele puse în „discuția informală” din USL în perspectiva elaborării bugetului de anul viitor a fost mărirea cotei unice la 22 la sută și scăderea TVA cu două procente, precizând însă că „nu se pune problema cresterii cotei unice cât timp PNL e în guvern”.

„A existat o discuție sau mai curând un început în perspectiva bugetului de anul viitor. Între aceste variante pur teoretice se afla si aceasta”, a declarat Antonescu într-o intervenție la Realitatea, după ce gândul a prezentat, în exclusivitate, informația privind unificarea cotei unice și a TVA la 22 la sută.

Liderul PNL a adăugat că liberalii nu vor accepta această variantă, deoarece majorarea cotei unice reprezintă o povară pe care românii nu o pot suporta.

„Nu mărirea cotei unice va fi varianta aleasă. PNL nu va accepta sub nicio formă creșterea cotei unice.(…) În principiu, poziția noastră este de a modifica politica de redevențe, de a obține o sporire a veniturilor de acolo. (…) Nu se pune problema creșterii cotei unice cât PNL e în guvern”, a mai spus Antonescu. 

Creșterea cotei unice la 22% și scăderea TVA cu două procente, aceasta a fost o variantă propusă de premierul Victor Ponta în ultima ședință a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor. Șeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate și le-a propus unificarea cotei unice și a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014, au declarat pentru gândul surse din USL. În cadrul ședinței nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o ședință ulterioară.