Antonescu, despre demisia de la Senat: „Nu a fost din orgoliu sau la nervi, ci pentru limpezire”

Publicat: 05 03. 2014, 18:40
Actualizat: 09 04. 2019, 07:35

Antonescu a fost întrebat, într-o conferință de presă susținută la Bacău, dacă demisia sa din funcția de președinte al Senatului a fost din orgoliu.

„Nu a fost un gest de orgoliu, pentru că, deși avem orgoliu toți, trăim, deși au și partidele orgolii … nu orgolii trebuie să precumpănească atunci când iei o decizie politică. Eu credeam că lucrurile în legătură cu președinția Senatului se vor rezolva simplu și așa cum spusesem cu o seară înainte, nu așteptam decât notificarea oficială a grupului PSD din Senat, că nu mai dorește să susțină președinția mea. Cum era unul dintre grupurile care mă propuseseră în această funcție, am și spus, că demisionez imediat (…). Pentru că, însă, în contextul discuției de ieri din Parlament, domnul Ponta pe lângă minciuni despre care am discutat a mai spus și câteva alte lucuri urâte (…) care contrazic tot ce a spus românilor vreme de câțiva ani a încercat să lege ideea care e numai în retorica domniei sale de menținere a USL. Domnul Ponta nu a avut curaj să spună, da, de acum încolo noi, PSD, cu UDMR guvernăm România, tot încearcă să o lungească cu USL”, a declarat Antonescu.

El a mai susținut că Victor Ponta a încercat să găsească o dovadă a existenței USL în faptul că este încă președinte al Senatului, fapt pentru care a dorit „o limpezire politică foarte prețioasă”.

„Nu din orgoliu, nu la nervi, cum încearcă dânșii să insinueze”, a ținut să sublinieze liderul PNL în legătură cu gestul demisiei de la șefia Senatului.

Antonescu a mai afirmat că, în ciuda afirmațiilor premierului din Parlament, privind retragerea sa din viața politică în cazul unui eșec al referendumului de demitere a președintelui, Victor Ponta avea o poziție opusă celei afirmate marți.

„Dar este foarte interesant de văzut (…) ce declara domnul Ponta în legătură cu acest lucru imediat după reinstalarea domnului Băsescu, cum declara domnul Ponta, care era chiar speriat de posibilitatea asta, ca nu cumva să demisionez eu. Vorbesc de declarațiile publice, nu mai vorbesc de insistențele private”, a susținut liderul PNL.

Crin Antonescu a anunțat marți, la ședința Parlamentului în care se dezbătea validarea noilor miniștri ai Guvernului Ponta III, că demisionează din funcția de președinte al Senatului.

„Dragi colegi, eu demisionez din funcția de președinte al Senatului”, a anunțat Crin Antonescu în plen.

Anterior acestui mesaj, președintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: „Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeți în prezența mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveți curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcțiile pe care le-am obținut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveți consilierii, presa. Eu demisionez frumos din președinția Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcția de premier, pe care v-a dat-o USL”, a anunțat Antonescu în plenul reunit.

Antonescu a continuat: „Nu știu răspunsul. Nu facem asta, nu aveți acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceți pe la Cotroceni, că ați mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt președintele Senatului, sunt același, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteți prim-ministru, nu mai sunteți nimic”.
În urma acestui anunț, parlamentarii liberali au scandat repetat „Demisia”, la adresa premierului Victor Ponta.

După anunțul demisiei din funcția de președinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul și a ocupat un loc în sala de plen.
Anterior, premierul Victor Ponta afirmase că USL încă există sub diverse forme în formă parlamentară, lucru demonstrat că președinții Senatului și ai Camerei Deputaților au fost aleși prin USL, și nu se poate sta în această poziție spunând că nu mai există USL.

„Vreau să fie foarte clar: Uniunea Social-Liberală încă există sub diverse forme: cea mai vizibilă astăzi este aceea a celor doi președinți, domnul președinte Antonescu și domnul președinte Zgonea, care sunt aleși de către majoritatea USL și nu poți să spui că nu mai există USL, dar să stai în poziția USL-ului”, a spus Ponta, în plenul Parlamentului.

El a amintit că Antonescu a anunțat că va demisiona de la Senat dacă președintele Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, în 2012, ceea ce nu s-a întâmplat, și a făcut astfel o comparație între liderul PNL și Băsescu, care a afirmat, în 2007, că va demisiona în cinci minute.

„Avem un președinte care a anunțat că demisionează în 5 minute și e în funcție. Avem un alt președinte care a spus că demisionează dacă nu trece referendumul și e în funcție”, a spus Ponta, completând cu ideea : „Ce blestem pentru țara asta !”.

Ponta a precizat că el nu va anunța că demisionează, astfel că toată lumea poate sta liniștită.