Anunțul lui Adrian Năstase, condamnat penal în dosarul Trofeul Calității, despre NOUA LEGE A GRAȚIERII

Publicat: 15 12. 2013, 21:47
Actualizat: 16 12. 2013, 12:43

Inclus de președintele Traian Băsescu pe lista celor pentru care parlamentarii ar pregăti, cu dedicație, modificările la legea amnistiei și grațierii, Adrian Năstase susține că nu este interesat de o grațiere. „Nu mă interesează o grațiere – care ar viza, printr-o lege promulgată de Traian Băsescu, doar eventuale pedepse”, scrie Năstase pe blog, sugerând, ironic, „soluția” exceptării sale printr-un amendament în care să fie nominalizat.

Fostul premier condamnat în dosarul „Trofeul calității” și aflat în fază finală de judecată în dosarul „Zambaccian” susține însă ideea modificării legii. „Sunt puțini cei care pun în discuție necesitatea adoptării, după anumite intervale de timp, a unor reglementări referitoare la grațieri (ultima lege de acest gen a fost adoptata în România în 2002). De altfel, legi de acest gen au fost promulgate, în ultimii ani, în aproape toate statele membre ale Uniunii Euroopene. Deci, principiul este acceptat și în țară și în spațiul juridic al UE”, scrie Năstase în sprijinul tezei sale.

Combate însă includerea sa pe lista oamenilor din umbra modificării cu o ironie. „În spațiul zvonurilor publice, s-a lansat chiar ideea că aș fi în spatele acestei inițiative legislative. Nimic mai fals. (…) De aceea, propun, ca solutie, corectarea legii gratierii (si amnistiei) printr-un articol care sa precizeze: „Dispozitiile acestei legi nu ii sunt aplicabile lui Adrian Nastase”. In acest fel, nu ar fi afectati de neadoptarea unei astfel de legi cei care s-ar putea califica (poate că ar trebui revăzute pragurile de pedeapsă vizate, care par destul de ridicate)”, mai sugerează el.