„Ar trebui ca aleșii locali care au migrat să-și piardă mandatele?” Augustin Zegrean: „Haideți, că deja o țineți langa…Ei au făcut-o, ei s-o dreagă!”

Publicat: 19 12. 2014, 18:22

Întrebat dacă aleșii locali care au plecat din partidul pe listele căruia au fost aleși și s-au înscris într-o altă formațiune politică ar trebui să-și piardă mandatele, Zegrean a lăsat insistent decizia în treaba Parlamentului.

„Asta este o întrebare la care aștept și eu un răspuns. Voi ați vrea să spun eu acum că da, aceia ar trebui să-și piardă mandatele, dar nu este așa. În decizia Curții ați fi văzut că scrie că Parlamentul, prin legea de respingere a ordonanței, trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Este tehnic, în Constituție. Dacă nu se respectă nici Constituția, mai mult ce putem noi face? Nu am ce să vă spun mai mult”, a declarat Zegrean.

În plus, la insistențele jurnaliștilor, președintele Curții Constituționale a devenit mai tranșant în opinia sa. „Haideți, că deja o țineți langa…Dacă vi s-ar fi luat casa printr-o ordonanță, care după aceea ar fi fost declarată neconstituțională, ce ați face? Ți-ai lua casa înapoi, nu? Acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonanței și ei trebuie să scrie ce se întâmplă cu efectele produse. Ei au făcut-o, ei s-o dreagă!”,  a conchis Zegrean.

Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională ordonanța care a permis aleșilor locali să migreze de la un partid la altul fără să își piardă mandatul. Magistrații susțin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor și ce se întâmplă cu aleșii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Prevederile acestei ordonanțe au permis migrația aleșilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceștia să-și piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidențiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD. Potrivit legii, aleșii locali care părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleși își pierd automat mandatul.