Attila Korodi este noul ministru al Mediului

Attila Korodi este noul ministru al Mediului
Attila Korodi, propus oficial de UDMR ministru al Mediului

Președintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul de numire a lui Attila Korodi în funcția de ministru al Mediului, urmând ca acesta să depună jurământul la Cotroceni la ora 19.30.

Deputatul UDMR Attila Korodi a fost propunerea conducerii UDMR pentru ministerul Mediului, după demisia săptămâna trecută a lui Laszlo Borbely. Propunerea a fost înaintată premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Kelemen Hunor exprimându-și speranța că în această seară, cel mai târziu mâine, Korodi să fie instalat oficial în funcție.

Attila Korodi a mai ocupat funcția de ministru al Mediului pe finalul legislaturii trecute, între 2007 și 2008. De acemenea, în perioada 2005-2007 a fost secretar de stat în același minister.

Attila Korodi s-a remarcat drept un opozant al proiectului minier de la Roșia Montană, fiind autorul deciziei de suspendare a procedurii de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, după ce o instanță din România a anulat certificatul de urbanism obținut anterior de companie. Pentru această decizie, Korodi a fost dat în judecată de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), procesul fiind încă în desfășurare, chiar dacă reprezentanții companiei au obținut, între timp, reluarea procedurii. De curând, însă, RMGC a ajuns într-o situație aparent similară, fiindu-i anulate o serie de acte pe baza cărora au fost obținute mai multe documente necesare demarării proiectului.

Odată cu revenirea la Mediu, Korodi ar putea să ia o decizie similară celei din 2008, atunci când a blocat procedura de evaluare. Între timp, Comitetul de Analiză Tehnică din Ministerul Mediului a ajuns aproape de finalul procedurii de avizare, companiei fiindu-i necesar un aviz pentru devierea râului Corna și alte câteva documente de la Ministerul Culturii, pentru ca apoi să aștepte răspunsul referitor la acordul de mediu.

Mai multe surse politice au declarat, anterior desemnării lui Korodi, că acesta a acceptat nominalizarea pentru portofoliul Mediului, însă a pus condiția să nu existe presiuni asupra sa în ceea ce privește autorizarea proiectului minier din Apuseni.

Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) ar urma să ia, în lunile următoare, decizii importante și în alte chestiuni importante și controversate precum exploatarea gazelor de șist, însă este puțin probabil ca gigantul petrolier american Chevron, cu interese în această chestiune, să ajungă să aplice pentru avizele de mediu pentru exploatări până la alegerile generale, atunci când, cel mai probabil, mandatul lui Korodi la Mediu în actualul guvern se va termina.

Inchide