Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, printre cei care pleacă din Guvernul Ponta. Bilanț la ieșirea din Executiv

Publicat: 14 12. 2014, 15:32
Actualizat: 14 12. 2014, 22:35

Aurelia Cristea s-a născut pe 24 aprilie 1968, la Huedin, județul Cluj. A studiat managementul la Universitatea de Vest Timișoara (1998- 2002), după care a urmat un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare București (2004-2005). Este, de asemenea, absolventă a Masterului de Management Financiar Bancar la Universitatea Ecologică București (2007- 2008).

Înainte de intra în Guvern, Aurelia Cristea a povestit că a lucrat, timp de 11 ani, ca vânzătoare la o alimentară din Huedin. Ulterior, a fost contabil șef S.C. ALIANTA Huedin, director de filială la Unita S.A., directorul sucursalei Cluj Unita SA (Vienna Insurance Group), director de vânzări Unita SA (Vienna Insurance Group) și director comercial Unita Turism Holding Timișoara.

De asemenea, în perioada octombrie 2005 – iulie 2006, a fost director general, administrator al Asicons Broker de Asigurare, iar ulterior, membru al Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Potrivit CV-ului său, din septembrie 2010, Cristea este profesor asociat Universitatea Babeș – Bolyai (UBB) Cluj-Napoca. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Farcaș, a afirmat că Aurelia Cristea a ținut doar seminarii: „Doamna Aurelia Cristea figurează ca doctorand al UBB. Ea a ținut doar seminarii la UBB, și nu cursuri. Probabil a făcut vreo confuzie în CV”, afirma Farcaș, citat în presa locală.

În 2010, Aurelia Cristea a devenit membru al Consiliului Național al PSD și vicepreședinte al Organizației Județene PSD Cluj.

A fost timp de șase luni consilier județean la CJ Cluj. Cristea a fost aleasă deputat în urma alegerilor legislative din 2012, din partea PSD.

Bilanțul mandatului Aureliei Cristea

În septembrie 2014, ministrul delegat pentru Dialog Social le-a solicitat managerilor companiilor de stat să respecte legea dialogului social și să discute cu sindicatele sau reprezentanții salariaților. Cristea le-a transmis managerilor companiilor de stat că doar dacă respectă legea dialogului social pot fi identicate soluții viabile pentru stingerea conflictelor și deblocarea unor situații tensionate.

Ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanții Federației Naționale Mine Energie care au reclamat, printre altele, lipsa de transparență între conducerea companiilor, salariați și sindicate, lipsa dialogului social și nerespectarea legislației naționale și europene cu privire la informarea și consultarea salariaților.

În aceeași lună, Rovana Plumb a afirmat că Aurelia Cristea ar putea candida în 2016 la alegerile locale din Cluj-Napoca, pentru funcția de primar. În replică, Aurelia Cristea a declarat că ea este „omul pașilor mărunți și siguri” și va vedea în 2016 dacă va alege să intre într-o confruntare directă cu Emil Boc.

Ministrul a promis, în iulie, că va face demersuri pentru a veni în sprijinul implementării prevederilor Legii 448/ 2006 și a Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

În timpul mandatului său a fost aprobată o finanțare de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

În luna mai, Aurelia Cristea anunța că alocația de stat și alocația de hrană pentru copiii din centrele de asistență socială ar putea fi majorate din 2015.

Potrivit declarației de avere, Aurelia Cristea deține trei terenuri intravilane și două case în județul Cluj, dar și o casă de vacanță în comuna clujeană Călățele. De asemenea, mai posedă obiecte de artă, bijuterii și ceasuri în valoare de 35.000 de euro, dar și un automobil în valoare de 5.900 de euro.