Avertismentul președintelui Băsescu: Sectorul de stat nu este pregătit să intre în zona euro. PLUS Care este cea mai mare neîmplinire a românilor

Publicat: 30 05. 2013, 15:56
Actualizat: 07 05. 2019, 22:05

Președintele Traian Băsescu a declarat, la evenimentul „Zece ani de companii italiene în România”, că sectorul de stat nu este competitiv și, spre deosebire de cel privat,  nu este pregătit să intre în zona euro.

„România are două sectoare: cel privat, care în cea mai mare parte este extrem de competitiv, și cel de stat care nu este competitiv și care nu este pregătit să intre în zona euro. Ce s-ar întâmpla cu Căile Ferate române dacă am fi în eurozonă, cu o monedă fixă, ar fi un dezastru, datorită lipsei de competitivitate. Ce s-ar întâmpla în energie dacă mâine toate unitățile energetice și-ar face toate socotelile în euro?”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, acest sector va trebui să își crească competitivitatea pentru ca în trei – patru ani, „la orizontul anilor 2017 – 2018″, să fie pregătit pentru intrarea în zona euro.

„Deja avem prea multe privatizări ratate, prea multe declarații și prea puțină concentrare pentru a genera resursă economică, avem prea puțin capacitate administrativă pentru a absorbi fondurile europene”, a continuat Traian Băsescu.

El le-a mulțumit investitorilor italieni din țara noastră pentru că au creat 60.000 de locuri de muncă și au investit 1,6 miliarde de euro.

Președintele Băsescu le-a sugerat oamenilor de afaceri să investească în domenii precum turism, energie, industrie alimentară și dezvoltarea infrastructurii.

„Nu putem să nu observăm ceea ce își doresc toți românii, cea mai mare neîmpliniere a momentului – dezvoltarea infrastructurii. Ne dorim mai multă implicare, poate nu vom mai avea situații, cum am mai avut cu alți parteneri care primesc contracte cu licitație”, a declarat președintele făcând referire la rezilierea contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

Traian Băsescu a spus că speră că la finele acestui an țara noastră să primească acceptul pentru zona Schengen.