Azi, ca atunci: MAI BINE GOLAN! 24 de ani de la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990

Publicat: 15 06. 2014, 10:10
Actualizat: 29 07. 2014, 22:33

„Mineriada din 13-15 iunie” reprezintă unul din momentele negre ale istoriei democratice de după 1989, în care forțele de ordine și minerii, chemați special la București, au intervenit brutal asupra manifestanților din Piața Universității. Prima intervenție violentă a aparținut forțelor de ordine în ziua de 13 iunie, când au încercat să-i împrăștie pe „golanii” de la Universitate, iar pe 14 iunie 1990, au venit în Capitală și minerii conduși de Miron Cozma. 

Încurajați de guvernanți, minerii au intrat în forță în manifestanți, violențe înregistrându-se și în zona Televiziunii Libere. Manifestanții au fost bătuți cu cruzime de mineri, cărora președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru intervenția avută. În paralel, sediile partidelor de opoziție PNL și PNȚ au fost devastate, minerii lui Cozma susținând că s-au găsit droguri, mașini de făcut bani și arme în aceste clădiri. 

„Nu am de ce îmi asum Piața Universității. M-am dus să îi conving să părăsească capitala pentru că prezența lor aici era un factor perturbator”, afirma anul trecut Ion Iliescu. 

SURSĂ IMAGINI: Emanuel Pârvu, Victor Ciupuliga/Mediafax Foto

„Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile, că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Aici sunt reprezentanții Guvernului, ai ministerului Transporturilor, în mod organizat, eșalonat, să asigurăm această deplasare ordonată a tuturor spre locurile dumneavoastră. Vă rog să transmiteți salutările noastre călduroase colegilor dumneavoastră de muncă pentru că știu că toți au fost cu inima alături de noi, să vă urez dumneavoastră și familiilor dumneavoastră multă sănătate. Să ne vedem cu bine”, era mesajul lui Ion Iliescu în fața minerilor reuniți la Romexpo după ce manifestanții din Piața Universității fuseseră împrăștiați, iar minerii plantaseră flori în locul unde au avut loc violențele.