Azi, istoria merită măcar 5 minute de meditație

Publicat: 10 12. 2018, 14:06

Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi

5 minute pentru trecutul românilor și nu numai. Pentru victimele celor două războaie internaționale, pentru victimele regimurilor dictatoriale, pentru victimele războaielor de azi și – poate – nu și de mâine.

5 minute pentru a reflecta la cât de prețioase și importante sunt prevederile acestui document, prin care statele democratice – inclusiv România – își arată atașamentul și introduc în prevederile constituționale principii clare, pentru a le respecta și promova în viața de zi cu zi a cetățenilor săi.

5 minute pentru a le ocroti și aprecia. Fără această viziune politico-juridică, nu ar fi existat o tendință a comunității internaționale de a încerca să depășească spațiile naționale pentru a proteja drepturile și libertățile altor națiuni.

5 minute pentru a contribui la descurajarea încălcărilor sistematice ce se întâmplă în jurul nostru.

Aceste 5 minute pot reprezenta ocazia perfectă de a le reaminti celor cu putere de decizie că, în tot ceea ce își propun să facă – pentru comunitate, regiune, țară – e imperios să construiască în respect cu valorile drepturilor omului.

5 minute pentru a sărbători 70 de ani.

Și tot azi, 10 decembrie reprezintă și începutul campaniei europene de informare – NO DAY WITHOUT US – desfășurată în România de organizația Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu scopul de a informa publicul larg cu privire la rolul organizațiilor nonguvernamentale, de a lupta împotriva dezinformărilor din sectorul nonguvernamental și a înțelegerii deficitare a mecanismelor ce guvernează acest sector.