Baconschi: Nu regret fraza cu „România care cerșește”. Mă bazez pe inteligența românilor

Redactor:
Campean Ioana
Baconschi: Nu regret fraza cu „România care cerșește”. Mă bazez pe inteligența românilor
Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a declarat, marți, că nu regretă deloc fraza în care a folosit formula "România care cerșește", precizând că s-a referit la "electoratul asistat, care e o victimă de fapt a demagogiei de stânga"

Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a declarat, marți, la RFI, că nu regretă deloc fraza în care a folosit formula „România care cerșește”, precizând că s-a referit la „electoratul asistat, care e o victimă de fapt a demagogiei de stânga”, fraza fiind „un elogiu adus efotului inteligent”.

Prim-vicepreședintele PDL speră ca în viitor cumpărarea de voturi cu mici și găleți să dispară.

„Sper ca aceste practici să dispară, pentru că ele sunt distorsiuni ale democrației și trebuie să avem un electorat lucid, care înțelege de ce votează un anumit partid. De aceea, tot ce fac în cadrul partidului are și o dimensiune pedagogică, în încercarea de a fideliza electoratul nostru natural, România harnică, România care produce valoare adăugată, românii care au creat întreprinderi, care sunt exponenții profesiunilor liberale, care știu ce înseamnă zece ore de muncă pe zi și care nu-și economisesc eforturile când e vorba de propria bunăstare, de dezvoltarea economică a țării, au învățat lecțiile capitalismului, știu să fie solidari. Aceasta este clasa de mijloc de care avem nevoie, pe care trebuie să o extindem, pentru că mita electorală și până la urmă cumpărarea de conștiință, cu tot cu voturi se bazează pe sărăcie. Există partidele de stânga, reunite în USL, care au ținut deliberat în funcțiune aceste zone. Am văzut cu ochii mei așa-numitele județe roșii năpăstuite de o subdezvoltare programată”, a declarat Baconschi.

El susține că nu are de gând să folosească aceste practici.

„Eu, personal, nu am de gând să distribui astfel de produse. Mă bazez pe inteligența românilor, pe faptul că deja pot alege cu discernământul necesar, înțeleg care sunt forțele politice reformatoare, care au demonstrat responsabilitate, care au găsit de bine, de rău soluții pentru scoaterea României din criza economică și sunt convins că românii din clasa de mijloc nu mai acceptă toate aceste iluzii populiste. Dăm bani, dar n-avem de unde, promitem și nu ne ținem de cuvânt, cumpărăm la firul ierbii voturi și n-avem niciun fel de proiect, nici economic, nici social pentru România, dar îi anesteziem pe oameni cu promisiuni imposibile”, afirmă ministrul de Externe.

Întrebat dacă regretă fraza spusă sâmbătă la Pitești, în care a folosit formula „România care cerșește”, pentru care USL îi cere demisia, Teodor Baconschi a răspuns: „Nu regret deloc! Este un elogiu adus efortului inteligent, muncii. Îmi propun ca prin victoria dreptei anul viitor, să creem condițiile ca și electoratul asistat, care e o victimă de fapt a demagogiei de stânga, să iasă din această stare, prin reconversie profesională, prin măsuri active de integrare a lor pe piața muncii, prin generalizarea pe baza noii legi a educației a formulelor de ucenicie și de școli profesionale, care să pregătească pe oricine pentru un plus de autonomie”.

„Activitatea mea, în ciuda zumzăielii calomnioase pe care opoziția aceasta sterilă o tot întreține… se vede ce fac și sunt destul de mulți oameni cu scaun la cap, care apreciază corect eforturile noastre într-o situație economică și internațională deosebit de turbulentă”, consideră prim-vicepreședintele PDL.

Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a declarat, sâmbătă, la Pitești, că pentru victoria în alegerile din 2012 este important ca PDL „să se poziționeze pe eșichierul politic ca principal partid de centru dreapta” și să fie susținut de „România care lucrează, nu de România care cerșește”.

„În comisiile de specialitate se reflectă atașamentul nostru față de meritocrație, față de competență, precum și dorința noastră de a ne deschide către societatea civilă. În aceste condiții, nu intră militanți de tip clasic, ci mai cu seamă competențe, personalități locale ale vieții academice din diferite ramuri profesionale. Este extrem de important pentru victoria noastră la anul, să fim cât mai aproape de acești oameni, în dialog nesimulat și permanent cu ei, să le preluăm agenda și în același timp să ne poziționăm pe eșichierul politic ca principal partid de centru dreapta, partid popular în ambele sensuri ale cuvântului, doctrinar și în același timp susținut de România care lucrează, nu de România care cerșește”, a spus Teodor Baconschi.

PSD a respins „cu indignare” declarația ministrului de Externe, Teodor Baconschi, potrivit căreia este important ca PDL să fie „susținut de România care lucrează, nu de România care cerșește” și a solicitat președintelui și premierului să îl demită pe acesta din funcție „imediat și necondiționat”.

Teodor Baconschi a explicat luni, pe blogul său, că formula „România care cerșește”, pe care a folosit-o într-o declarație, era „o metaforă” și se referea la „o minoritate care așteaptă totul de la statul asistențial”, cetățenii care se lasă cumpărați cu doi mici sau o găleată

„Am spus sâmbătă, la Pitești, că mi-aș dori pentru PDL voturile României care muncește, nu pe cele ale României care cerșește (și gravitează în jurul sacului de iluzii vândute de socialiști). Era o metaforă, dar am convingerea că electoratul de dreapta pricepe foarte bine mesajul meu”, precizează Baconschi într-o postare pe blogul său intitulată „Muncim sau cerșim?”.

„România «care cerșește» nu reprezintă nicidecum 50% din populație: e vorba de o minoritate care așteaptă totul de la statul asistențial. Aici intră și cetățenii care sunt la cheremul mitei electorale și se lasă cumpărați cu doi mici sau o găleată. Sunt cei care șed până la brâu în apă, la birt, și așteaptă să le salveze bunurile statul, armata, pompierii… mereu alții, nu ei înșiși. Sunt, în fine, masele de manevră pauperizate ale stângii. Ei trebuie scoși din mizerie, desprinși de asistență, imunizați la mita electorală, dezvățați să cerșească mereu ajutorul statului, adică până la urmă al celor care plătesc taxe și impozite”, adaugă Teodor Baconschi.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Apel disperat din Italia! Moaștele papei Ioan Paul al II-lea au fost furate. Polițiștii sunt...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide