Băsescu, atac la Kovesi: Minte cu nonșalanță

Publicat: 13 06. 2016, 06:57
Actualizat: 13 06. 2016, 09:20

„Este, pentru mine, șocantă declarația doamnei Koveși. Eu n-am văzut încă un înalt demnitar al statului român să mintă cu atâta nonșalanță. Deci doamna Koveși vorbește de dezincriminarea abuzului în serviciu, or nimeni nu a cerut asta. (…) Este o mare minciună pe care doamna o spune public”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiune la România TV.

El a mai spus că România are în Codul Penal o definiție incorectă a abuzului în serviciu, care permite „abuzul procurorilor și a judecătorilor”.

„Propun o definiție corectă (a abuzului în serviciu – n.r.) pentru că niciun funcționar n-o să știe când este defectuoasă acțiunea lui. Dacă am avea o justiție responsabilă ar constata două lucruri: că avem o definiție în Codul Penal care e proastă, iar definiția corectă tot într-o lege românească o avem, care este Convenția națiunilor unite împotriva corupției pe care România a ratificat-o și care la art.19 dă definiția abuzului în serviciu. Ce face în ziua de azi întrece orice măsură. Avem o definiție defectuoasă în Codul Penal care permite arestări pentru că așa vor mușchii procurorului și avem Legea 365 care a ratificat Convenția de la New York împotriva corupției și mă tem că este un abuz în serviciu al procurorilor când au o convenție care, conform Constituției, este aplicabilă prioritar față de legislația națională, nu o aplică în litera și în spiritului ei”, a mai spus Băsescu.

În opinia fostului președinte al României, nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci doar definirea mai clară a acestuia.

„Dacă nu eu, poate a cerut-o Tăriceanu, poate a cerut-o Ponta și nu știu eu, poate a cerut-o Dragnea, dar este o mare minciună pe care doamna o spune public. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare. Eu cred că abuzul în serviciul poate să rămână. România are în Codul Penal o definiție incorectă a abuzului în serviciu, care permite abuzul procurorilor și al judecătorilor. Cum poți să acuzi de abuz în serviciu pe o definiție neclară”, a mai spus fostul șef al statului.

Curtea Constituțională urmează să se pronunțe, miercuri, 15 iunie, asupra excepției de neconstituționalitate privind articolul din Codul penal care definește abuzul în serviciu. Excepția a fost ridicată de fostul șef DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată pentru corupție.