Băsescu: Consider voință populară invalidarea referendumului, nu demisionez. Eu nu mă așez nici sub fustă, nici pe fustă, ci pe lege

Publicat: 27 07. 2012, 20:54
Actualizat: 11 07. 2016, 00:18

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat în această seară că nu va demisiona dacă referendumul se invalidează, chiar dacă votul va fi majoritar împotriva sa. El a precizat că acestea sunt prevederile legale și a comentat, răspunzând unei întrebări, că nu se ascunde „sub fustele” Curții Constituționale, ci respectă legea.

„Șansa României de a merge înainte este de a respinge lovitura de stat prin neparticipare. Dacă nu, mai avem de învățat democrație.Nu se validează referendumul înseamnă că poporul nu a răspuns celor 256. Eu nu mă așez nici sub fustă, nici pe fustă, ci pe lege. Pentru mine e corect ce scrie în lege.Scrie legea că referendumul e cu prag, astea sunt condițiile. Dacă se îndeplinesc zic: salut, plec. Dacă nu se îndeplinește, ar fi cel mai ticălos act să spun că nu sunt mulțumit de procente, am luat notă de semnal, eu demisionez. Pentru că eu știu ce înseamnă pentru România să nu aibă președinte legitim. Înseamnă o Românie care intră într-un derapaj extraordinar din cauza unei instabilități politice. Nu pot s-o fac. (…) Consider voință populară invalidarea referendumului”, a spus Băsescu, la B1.

Președintele suspendat a arătat că, după suspendare, „primul impuls a fost la război ca la război”, însă ulterior a realizat că „bătălia este pe neparticipare”.

„Primul impuls a fost la război ca la război. Apoi mi-am dat seama că nu ăsta e drumul la un referendum cu prag. Am învățat diferența dintre un referendum cu prag și un referendum fără prag. La un referendum cu prag bătălia este pe neparticipare. Nu eu i-am chemat pe români la vot, ci 256 de parlamentari. Să-i aducă ei la vot. Dacă nu eu i-am chemat pe români la vot, de ce să-i chem eu. Să-i cheme ei”, a spus Băsescu.