Băsescu, despre legea amnistiei: „Va avea efecte catastrofale asupra Raportului MCV”

Publicat: 10 12. 2013, 12:25
Actualizat: 25 03. 2015, 20:16

Înainte ca deputații să dea votul final în plen pentru adoptarea legii care permite amnistierea și grațierea unor condamnați penal, președintele Traian Băsescu le-a transmis parlamentarilor că îi „roagă” să nu voteze proiectul de lege.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaților să respingă Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției și va afecta încrederea în justiție având, în același timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, a transmis Băsescu prin purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea. 

Deputații din Comisia juridică au adoptat aseară, cu amendamente, un proiect de lege a amnistiei și grațierii, inițiat de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Astfel, pentru amnistie s-a prelungit termenul, putând intra sub incidența legii cei condamnați pentru infracțiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la șase ani, iar pentru grațiere se încadrează cei care au pedepse de până la șapte ani de închisoare cu executare. Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie și de șapte ani pentru grațiere.

Proiectul poate fi trimis la reexaminare de președinte, însă numai o singură dată, șeful statului având ulterior obligația de a promulga legea în forma primită dacă nu o atacă la Curtea Constituțională.