Băsescu, fluierat și la plecare: „Parada militară a fost frumoasă”

Publicat: 01 12. 2012, 13:10
Actualizat: 03 09. 2019, 03:18

Președintele Traian Băsescu a plecat, sâmbătă, de la parada militară de Ziua Națională, după ce a declarat că această manifestare a fost „frumoasă” și după ce din mulțimea adunată la Arcul de Trimuf s-au auzit din nou strigăte de protest ca „Jos Băsescu! Huo!” și fluierături.

„Da. A fost frumoasă parada”, a comentat președintele Băsescu, întrebat de jurnaliști, după încheierea defilării de la Arcul de Triumf. Înainte de a plecat președintele s-a salutat cu primarul general Sorin Oprescu, cu minstrul Raed Arafat și cu câțiva parlamentari. Plecarea președintelui din zonă a fost marcată de strigătele „Jos Băsescu! Huo!” și de fluierături.

Acest tip de proteste s-a auzit și în timpul festivităților de la Arcul de Triumf : în timpul trecerii în revistă a gărzii de onoare, a intonării Imnului Eroilor, la decorarea unui drapel de luptă. „Rușine! Rușine să vă fie!”, „Jos Băsescu!” și flueirăturile au venit aproape în permanență, parțial acoperite de muzica militară, dinspre un grup de câteva zeci de oameni, printre care se aflau persoane care au fost prezente la protestele din Piața Universității.

La sosirea în piața Arcului de Trimuf, președintele Băsescu i-a salutat pe membrii Guvernului de la distanță și pe parcursul paradei militare s-a întreținut cu judecătorul Curții Constituționale, Aspazia Cojocaru. La un moment dat, europarlamentarul Corneliu Vadin Tudor a ieșit din rând și i-a adresat câteva cuvinte președintelui, aceasta râzând. „Să ne pregătim de transferul de putere”, i-a spus în glumă europarlamentarul președintelui, conform declarației lui Vadim Tudor.

La parada militară din Piața Arcului de Triumf au participat aproximativ 20.000 de persoane, conform estimărilor oficiale ale Jandarmeriei Române.