Băsescu îl contrazice pe Iohannis în privința Declarației de la Roma: Stabilește fără echivoc o UE cu mai multe viteze

Publicat: 26 03. 2017, 18:01
Actualizat: 12 05. 2018, 00:55

„Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, > a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă > li se spune, de ieri, >. Nucleul dur al UE, Germania – Franța – Olanda, va da direcția și ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu a afirmat că liderii politici din România au obligația să înțeleagă acest lucru, să-l explice populației și să acționeze în consecință.

Obiectivul nedeclarat al „ritmurilor diferite” este realizarea Statelor Unite ale Europei, în care vor intra doar cei care au „ritm bun”, a spus Băsescu.

„Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al > este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcție, vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”, a susținut fostul președinte.

Peste 10 ani, ar fi păcat să constatăm că un grup de state care au avut „ritm bun” anunță că au devenit Statele Unite ale Europei, mai spune Băsescu.

„Ar fi păcat să constatăm cu > peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunță că au devenit Statele Unite ale Europei”, a conchis Traian Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că sintagma „Europa cu mai multe viteze” a dispărut din discursul liderilor și că nimeni nu își dorește să facă „pași înapoi”, afirmând că sintagma „ritmuri și intensități diferite” reflectă situația de acum a Uniunii, precizând că sunt proiecte la care statele membre nu doresc să ia parte de la început, însă, dacă vor dori, ulterior, „vor avea tot timpul ușa deschisă”.