Băsescu, la bilanțul MAI: „Viața politicienilor infractori e grea când instituțiile își fac treaba”

Publicat: 08 04. 2014, 16:22

Prezent la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne alături de premierul Victor Ponta, președintele Traian Băsescu l-a înțepat în mai multe rânduri, în discursul său, pe șeful Guvernului. Fără a menționa concret Dosarul „Duicu”, Băsescu a descris modul de operare a liderului PSD Mehedinți care, potrivit procurorilor DNA, ar fi obținut numirea șefului IPJ cu medierea lui Ponta, cerând DGA și DGIPI „protejarea personalului MAI de corupție”.

În acest context, președintele a comentat că „și viața politicienilor infractori e grea atunci când instituțiile își fac treaba”.

Influența partidelor, „marea vulnerabilitate a Poliției”, după Băsescu

La ultimul bilanț al MAI în calitate de președinte, Băsescu a vorbit despre „elemente de corupție” din Interne și a cerut „structurilor responsabile cu lupta împotriva corupției în instituție să se activeze mult mai puternic”.

Mai exact, președintele a indicat numirile cu susținere politică la șefia Inspectoratelor Județene de Poliție. „Mulți din conducerile inspectoratelor sunt oameni de toată isprava. Din păcate, niciun Guvern în ultimii 20 de ani nu a fost interesat să depolitizeze complet conducerea inspectoratelor județene. Influența organizațiilor politice locale a fost pentru unii determinantă în evoluția în carieră. Este greșit și este marea vulnerabilitate și pentru Poliție și pentru Jandarmerie, și pentru DIGIPI”, a reclamat Băsescu.

Președintele a dat drept contraexemplu SRI, DIICOT, DNA, „niște Rolls Royce-uri” din punct de vedere al funcționării instituționale, care „n-au mai beneficiat de influența politică, nu mai depind de telefonul de la partid și au început să devină eficiente”.

„Dependența politică vă leagă de mâini în activitate. Nu vă puteți face misiunea, pentru că vă sună imediat politrucul căruia îi datorați avansarea”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a cerut MAI să devină mult mai vigilent la tentativele de spionaj extern, în contextul evoluțiilor regionale din Ucraina și Rusia.

„Dacă privim la o scurtă istorie a defecțiunilor din sistemul de securitate, în țările baltice sau în Germania, acestea au avut loc în primul rând la nivelul ministerelor de Interne, nu la cele de Apărare. Datele pe care le deține acest minister sunt de interes pentru orice stat, mai ales pentru cele neprietene. Evoluțiile regionale ne arată că structurile MAI – Poliția de Frontieră, cele de informații, Poliția, trebuie să-și ridice nivelul de vigilență”, a declarat Băsescu.

Ponta, „autoincriminare de trafic de influență”

Înainte ca președintele să își înceapă discursul, premierul a comentat,la rândul său, într-o notă ironică apariția numelui său în dosarul „Duicu”.

„Am votat și în partid, și sper să nu fie o autoincriminare de trafic de influență, ca domnul Oprea să fie ministru de Interne”, a spus prim-ministrul, nominalizând oamenii-cheie din conducerea Ministerului cu care și-a asumat o bună colaborare.

Am lucrat foarte bine de mult timp și cu domnul Tobă. (…) E o echipă de conducere care dă profesionalism, siguranță”, l-a menționat Victor Ponta inclusiv pe Petre Tobă, șeful Poliției Române asupra căruia procurorii DNA suspectează că și-ar fi exercitat influența ca șef al Guvernului pentru numirea șefului IPJ Mehedinți la propunerea filialei PSD județene.

Potrivit referatului DNA în cazul președintelui CJ Mehedinți, publicat de gândul, PSD-istul Adrian Duicu, arestat în acest moment preventiv pentru suspiciuni legate de 7 infracțiuni de corupție, numirea șefului ISJ Mehedinți, Constantin Ponea, s-a făcut după o serie de întâlniri la Palatul Victoria.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Duicu a venit personal la București, în biroul lui Victor Ponta în care se afla și ministrul de Interne la acea vreme, liberalul Radu Stroe.

Interceptările convorbirilor telefonice ale lui Duicu au relevat că Adrian Duicu l-a sunat pe Constantin Ponea să îi relateze cum a decurs întâlnirea. Astfel, Ponta l-a chemat pe Tobă la Guvern, unde șeful Poliției Române s-a întâlnit direct cu Duicu căruia i-a acceptat solicitările în virtutea poziției sale în PSD, constată procurorii. Ulterior, Constantin Ponea, cel care i-a promis lui Duicu că îl scapă de doarul cu ANI, a fost păstrat în funcție cu promisiunea avansării.

Întrebat în această dimineață dacă a avut o discuție cu Petre Tobă, șeful Poliției Române, legată de această numire, premierul s-a eschivat. „Nu, nu cred”.