Băsescu: „Ponta are ambiția de a fi omul Alfa ca putere în establishmentul de stat al României”. Cum își explică președintele, „moral”, implicarea în campanie

Publicat: 12 05. 2014, 14:22
Actualizat: 18 03. 2015, 18:36

În disputa la distanță cu premierul Victor Ponta, președintele Traian Băsescu i-a reproșat astăzi șefului Guvernul că are „ambiții nemăsurate și nedeclarate de a fi omul Alfa ca putere în establishmentul de stat al României”, aducând ca exemple intenția PSD de a trece STS în subordinea Guvernului și de a da șefului Poliției statut de secretar de stat, numit de prim-ministru.

Băsescu și-a justificat în acest fel propria implicare în campania electorală pentru europarlamentare, pe care nu o consideră ca fiind imorală. „Atâta timp cât ai un partid care are tentația de a deveni partid-stat, moral, ai obligația să faci ceva în limitele constituționale. Eu voi vota PMP și voi face declarații publice în care nu-mi voi ascunde această opțiune. Îl informez de pe acum”, a spus președintele, într-un interviu la Adevărul LIVE, la distanță de doar câteva zile de când premierul a sesizat CCR pentru a reclama susținerea fățișă a unui partid de cărtre Băsescu.

În aceeași notă, Băsescu l-a asociat pe Ponta cu Nicolae Ceaușescu după ce premierul a menționat într-un interviu la Antena 3, duminică seara, că a acționat el însuși, în conflictul legat de Dimitri Rogozin, „ca și comandant suprem, dacă comandantul suprem era ocupat cu altceva”. „Nu există această funcție de comandant suprem în Constituția României. E o gogomănie. Era pe vremea lui Ceaușescu. Acum este funcția de comandant al armatei”, a replicat Băsescu.

Victor Ponta reclamase că atunci „când vicepremierul Rusiei provoca România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu președintele țării, comandantul suprem, știți cum îi place să spună, comandantul suprem. Și comandantul suprem era cu doamna Udrea, se plimbau prin Arad, nu știu ce făceau. În primul rând noi nu am avut comandant suprem și oricum n-aveam. Avem un personaj care cu doamna Udrea umblă prin țară”.

Băsescu a respins, totodată, varianta avansată de liderul PDL, Vasile Blaga, a „blatului” cu Victor Ponta. „E o nebunie să mă vedeți pe mine înțeles într-un mod atât de mizerabil cu unul ca Victor Ponta”, a spus președintele, comentând, în schimb, că „strategia de campanie a PDL este greșită”.