Băsescu reacționează după ce premierul olandez a spus că nu vom intra în Schengen până nu va fi respectat statul de drept: Un arogant, un dușman

Publicat: 11 05. 2019, 21:48

„Un arogant. El a mai venit odată acum vreo patru luni, imediat după ce România a preluat Președinția Consiliului UE, a avut o întâlnire cu premierul. Singurul mesaj pe care l-a dat la conferința cu Dăncilă a fost nu veți intra în Schengen. Aici trebuie lecuit cu Germania. Doamna Merkel e mult mai înțeleaptă. Mark Rutte a fost dușman din acest punct de vedere, dar cred că Merkel e sufucient de înțeleaptă să spună pentru România Schengen, măcar pentru aeroporturi. Poziția Guvernului olandez este fără explicație. A venit nenorocirea din vară cu suspendarea mea din 2012, cu pulverizarea instituțiilor și s-a spus – România iar aveți probleme cu statul de drept”, a afirmat Traian Băsescu, sâmbătă, la România TV.

Fostul președinte a adăugat că ar fi foarte bine dacă România ar putea intra în Schengen măcar cu aeroporturile, de la începutul lunii octombrie.

„După părerea mea, Germania s-a săturat și ea de aroganțele Olandei și România va putea intra de la 1 octombrie, măcar cu aeroporturile. E excelent să intrăm acum în Schengen cu aeroporturile, pentru populație ar fi un sistem de circulație mult mai lejer. Dacă ne-ar da posibilitatea să intrăm cu frontierele tereste trebuie să vedem dacă ne-ar conveni sau nu. O Românie fără control la frontiere ar avantaja extrem de mult transportatorii”, a conchis Băsescu.

Reacția senatorului PMP, candidat la europarlamentare, vine după ce premierul olandez Mark Rutte, aflat joi la Sibiu unde a participat la summitul informal al liderilor UE, a declarat că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.

Întrebat când consideră că România va fi pregătită pentru a fi admisă în spațiul Schengen, Rutte a declarat că acest lucru se va întâmpla când va începe să se conformeze „tuturor regulilor statului de drept și ale democrației”.