Băsescu reface calendarul noului referendum pentru unicameral: „Se poate face în turul unu al prezidențialelor”

Publicat: 06 01. 2014, 12:30
Actualizat: 18 03. 2015, 18:22

Președintele Traian Băsescu nu a abandonat ideea reluării referendumului pentru parlament unicameral cu maximum 300 de membri, avansând posibilitatea de a-l convoca în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Nu exclud. Trebuie avută în vedere și posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la puterte”, a motivat Băsescu, într-un interviu la B1, revenirea, cu același întrebări din 2009, în fața electoratului.

Spre deosebire de condițiile pe care le punea în vara anului 2013, când lansa public avertismentul cu reluarea referendumului, președintele susține că nu mai consideră o piedică pragul de 50% obligatoriu pentru validarea oricărui referendum convocat înainte de 14 decembrie 2914. „Nu mă interesează pragul. Se poate face și pe actuala lege cu 50% în turul unu al prezidențialelor”, a avansat Băsescu noul calendar.

În calculele sale politice, referendumului poate fi o contra-temă de campanie față de revizuirea Constituției, pregătită de USL. „Cred că de data asta românii i-ar sancționa grav. Proiectul de revizuire a Constituției nu reflectă dorința suverană a poporului”, a mai spus Băsescu.