Băsescu: „Simt dispreț când mi se cere să numesc un premier care m-a suspendat. O broscuță mai merge, dar un porc e greu de înghițit”

Publicat: 27 11. 2012, 22:57
Actualizat: 03 12. 2012, 21:34

Președintele Traian Băsescu i-a dat în această seară șanse extrem de reduse lui Victor Ponta să redevină premier după alegerile din 9 decembrie. „Nu știu dacă vă dați seama ce simte un președinte căruia i se cere să mai numească o dată un premier care a participat cu toată forța la suspendarea lui. Simte dispreț. E greu”, a spus Băsescu, invitat la B1. Pentru șeful statului, Victor Ponta „e mitoman, e bolnav”, iar „când vine la Cotroceni e ca un pisic”, „e prea mic pentru funcția pe care o are, ca dimensiune umană și sufletească”, „e un prim-.ministru șantajat”.

În aceeași categorie a premierilor care au participat la suspendare s-ar încadra și liberalul Călin Popescu Tăriceanu, ddesppre care Traian Băsescu a reamintit episodul din 2007 în care „a scos partidul aliat de la guvernare și a dat mâna cu PSD-ul”.

„Opțiunea mea este pentru o soluție proeuropeană după alegerile din 9 decembrie. M-aș autocondamna dacă aș accepta formarea unui guvern anti-european sau care să distrugă ce s-a construit timp de opt ani. Cine crede că se poate pune un politruc care hămăie la televizor și acoperă lipsa de activitate gugvernamentală se înșală”, a adăugat președintele. Concluzia sa: „Nu trebuie să înghiți porci. O broscuță mai merge, dar un porc e greu de înghițit”.

Întrebat despre legătura dintre scorul alegerilor și desemnarea premierului, Băsescu a susținut că „alegerile generale nu sunt despre alegerea primului ministru”. „Nu poate nici CTP, nici Alina Mungiu să-i ia dreptul și responsabilitatea președintelui în numirea primului ministru. Având în vedere ce urmează în 2013 este vital ce prim-ministru va fi desemnat. Îmi este clar că trebuie să fie un om politic puternic, pe picioarele lui, pe care să îl urmeze grupul parlamentar”, a mai spus președintele, adăugând că „experiența tehnocratului Mihai Răzvan Ungureanu” i-a arătat că „un tehnocrat pierde repede susținerea parlamentului”.