Băsescu susține că nu știa că Nițu a tras la Revoluție atunci când l-a numit Procuror General

Publicat: 17 03. 2015, 14:22

„La numirea în funcția de Procuror General știam că domnul Nițu are certificat de revoluționar și că a primit 8000 mp de pămînt drept recompensă. Și acesta a fost un motiv pentru care am fost încrezător că va finaliza dosarul revoluției. Mi-l imaginam sub gloanțele armatei”, a scris, marți, pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu.

El susține că abia în ultimele săptămîni de mandat a aflat că Tiberiu Nițu a tras de la clădirea Televiziunii, pe care o apăra.

„În ultimele săptămîni de mandat am aflat că militar în termen fiind (nu-i fac o vină din asta), a tras de la clădirea televiziunii pe care o apăra în direcția blocurilor din Dorobanți. Nu știu dacă a împușcat pe cineva. Nici el nu știe probabil. Dar abia atunci am înțeles că moral, domnul Nițu nu poate finaliza dosarul revoluției”, a precizat Băsescu.

Fostul președinte se întreabă de ce Nițu nu i-a spus de la numire că a fost „printre cei care trăgeau către populația răzvrătită”.

Traian Băsescu a declarat, luni, că Procurorul general, Tiberiu Nițu, este suspect că „a tras la Revoluție”, când era militar în trupele de Securitate și probabil că „a împușcat câțiva teroriști”.

Traian Băsescu a explicat, luni, la sediul PMP, că este suspect „cam la fel cum este Nițu (nr- Procurorul general, Tiberiu Nițu).

„Numai că eu sunt suspect că am făcut o declarație iar Nițu e suspect că a împușcat oameni la Revoluție, că a tras, Procurorul general. Era în trupele de securitate și el scrie în declarația lui că li s-a spus că tragă înspre Dorobanți unde se mișcau teroriști și el probabil că a împușcat câțiva teroriști, ce să facă”.

În octombrie 2012, după audierile pentru funcția de procuror general, la ieșirea din sala CSM, Nițu a declarat jurnaliștilor că a primit, în baza legii, 8.000 de metri pătrați, ca urmare a certificatului de revoluționar. Militarii care au participat la Revoluția din 1989 au beneficiat, ca și civilii, de 10.000 de metri pătrați de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, „că atât a putut Primăria”, a precizat el.

La Revoluție, Tiberiu Nițu era militar în termen la unitatea de la Televiziunea Română, trei dintre colegii săi fiind împușcați mortal.

Fostul șef al Parchetelor militare Dan Voinea a susținut, într-un interviu din 2013, că actualul Procuror general Tiberiu Nițu „are în dosarul Revoluției o declarație în care recunoaște că a tras la Televiziune”.

„El era atunci militar. Are certificat de revoluționar acum, dar el trebuie cercetat la fel ca cei care au tras în decembrie 1989”, a spus Voinea.