Băsescu: Un „inculpat”, un „infractor” strigă pe propria-i televiziune să iau mâna de pe Justiție

Publicat: 16 09. 2013, 14:42
Actualizat: 21 03. 2019, 18:22

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că un „inculpat”, un „infractor” strigă pe propria-i televizune cerându-i să ia mâna de pe Justiție, el arătând că acesta răspândește astfel ideea că Justiția e subordonată unui om, fiind un exemplu de autodistrugere a imaginii României.

„Rămâne această subliniere pe care o fac: de ce percepția noastră e mai rea decât realitățile noastre? Și poate că aici pot găsi mici explicații: în primul rând ne denigrăm propriile instituții de dimineața până seara. Și nu o fac oameni neinstruiți, ci oameni cu responsabilități uriașe. Vedem cum suntem supărați că o instituție ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă. Și atunci spunem: «Persoana X e cea care a pus să mi se facă un dosar!». Când de fapt nu pune nimeni, pur și simpu instituții ale statului își fac treaba”, a spus Băsescu, luni, în deschiderea Forumului European de Diplomație Publică.

Șeful statului a dat și exemple de autodistrugere a imaginii României, arătând că cei din afara țării nu au cum să creadă că instituțiile statului român, respectiv Justiția, funcționează independent, când din interiorul țării se afirmă contrariul.

„Dar dacă noi propagăm această idee, cum să ne creadă cei din afară că Justiția din România e independentă? Vedeam un inculpat care pe propria-i televiziune strigă prin clipuri: «Domnule Băsescu, ia mâna de pe Justiție!». Și el este un infractor, dar răspândește prin televizuni în mass-media ideea că Justiția țării e subordonată unui om. Și cum să ne creadă atunci cei din afara noastră, chiar publicul românesc, că instituțiile statului legate de Justiție funcționează?”, a spus Băsescu, precizând că a dat astfel un exemplu despre cum România își autodistruge imaginea.

Președintele Traian Băsescu a vorbit luni, la Forumul European de Diplomație Publică, despre faptul că România e percepută mai rău decât e în realitate și că în UE sunt țări mult mai corupte, în care Justiția e mult mai temătoare să se atingă de oameni politici, dar, cu toate acestea, România e definită ca având o Justiție ce nu are curaj să se atingă de politicieni importanți.