VIDEO | Bode: UDMR trebuie să îşi relaxeze pretenţiile. Și PNL și PSD pierd ministere în urma negocierilor. Obiectivul este să avem Guvern

Publicat: 19 11. 2021, 21:36
Actualizat: 19 11. 2021, 23:19

This browser does not support the video element.

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat că în cadrul discuțiilor de sâmbătă, că dacă PNL dă primul premierul în rotativă, PSD va beneficia de unul dintre ministerele avizatoare – Finanţele sau Justiţia. El a transmis și celor de la UDMR că ar trebui să fie mai flexibili în negocieri, întrucât toate formațiunile din coaliției pierd câte ceva, făcând referire la cele trei ministere pe care UDMR le are în portofoliu.

„PNL a luat decizia că intră într-un guvern doar dacă dă primul ministru în persoana domnului Nicolae Ciucă – celălalt partid alege unul din cele două ministere avizatoare: Finanţe sau Justiţie, respectiv, celălalt partid are Secretarul general cu rang de ministru. Dacă noi dăm primul ministru, evident că PSD va alege primul între Ministerul de Finanţe, respectiv Ministerul de Justiţie. Vor alege unul din cele două ministere. (…) Sunt două ministere de forţă: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale. Aici lucrurile sunt clare: un minister se va duce spre PSD, unul către PNL”, a declarat Bode.

Ministrul a afirmat că partenerii de coaliție de la UDMR ar trebui să își relaxeze pretențiile și să flexibilizeze mandatul de negociere, pentru că toate partidele angrenate în formarea noului Guvern au renunțat la anumite pretenții.

”E clar că PNL îşi doreşte să obţină maxim din aceste negocieri. Avem 1.200 de primari care aşteaptă de la PNL să îşi poată implementa programele cu care au candidat. Este legitim să solicităm asta. Sigur că vorbim de o negociere. PSD are cel mai mare număr de parlamentari. Pe matematică parlamentară, ar spune că primul ministru îl dă PSD. Noi spunem că preşedintele României numeşte primul ministru, aşadar primul ministru este propunerea noastră, a celor de la PNL. Atunci dacă PSD va solicita Finanţele, noi putem spune că raportat la vechea guvernare am pierdut Ministerul Finanţelor. PSD teoretic renunţă la funcţia de prim-ministru şi atunci UDMR poate veni într-o negociere să spună noi vrem 3 ministere, fix aceleaşi 3 ministere? Eu cred că fiecare trebuie să analizeze ce câştigă şi ce pierde şi să îşi relaxeze pretenţiile”, a adăugat Bode.

El mizează pe încrederea partenerilor și transmite că obiectivul principal este formarea unui Guvern care să fie funcțional.

Nu poți să fii doar pe plus. În final, este important obiectivul pe care îl aveam, acela de a avea un Guvern funcțional, bazat pe relații de încredere. Este foarte dificil să spui în politică aşa ceva. Dar, dacă noi din timpul negocierilor nu putem să avem încredere în celălalt, vedem pe surse nu știm cine dă. Strategia de negociere o stabileşte fiecare cum crede de cuviință. Este foarte important ca pierderile să fie minore”, a mai spus Lucian Bode.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi amenințat că va rupe coaliția de guvernare în cazul în care Ministerul Dezvoltării va ajunge la PNL.

„Nu e posibil ca UDMR să fie de decor în coaliție, să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul în fiecare lună”, a spus Kelemen.

„Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii. Eu nu vreau să iau nimic de la nimeni, nu am pretenții. Am renunțat, dacă mergem pe ideea rotației, să dăm noi prim-ministrul pentru 5-6 luni, cât ar veni. Am renunțat la multe lucruri, nu vreau să intru în detalii. Am acceptat anumite situații. Nu suntem sabotați de nimeni, noi am fost extrem de corecți. Trebuie să depășim faza negocierilor. Guvern vom avea. Fără noi se poate face majoritate, nu este o chestiune aritmetică, ci una politică. Asta e decizia, să avem un guvern”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că PSD se va retrage ”automat” din coaliţie, în cazul în care UDMR va face acest gest, pentru că mandatul său este de a creiona o coaliţie de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, nu una compusă din PSD şi PNL.

„Noi am pornit în această coaliţie. Această coaliţie va fi formată de către PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Eu nu am alt mandat de la partid pentru a creiona o altă majoritate. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi, pentru că nu am alt mandat. Eu am un mandat de la partid foarte clar, că vom creiona o coaliţie PSD, PNL, UDMR, minorităţi. Dacă minorităţile, UDMR sau PNL ies din această coaliţie, pleacă şi PSD”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce va face PSD dacă UDMR nu intră în coaliţia de guvernare.