Kelemen Hunor: Poziția președintelui este una corectă. O majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituţională

Kelemen Hunor: Poziția președintelui este una corectă. O majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituţională
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 05/11/2021, 09:09

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a chema partidele parlamentare la consultări în momentul în care se va contura o majoritate parlamentară este o abordare corectă, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat joi, pentru Agerpres, că o majoritate largă trebuie să aibă ca deziderat reforma constituțională și o perspectivă pe termen lung.

„Este o abordare corectă, după două încercări eşuate, să aştepte preşedintele până partidele găsesc o formulă de coaliţie. Deci, din acest punct de vedere este absolut de înţeles că merge pe această variantă preşedintele Iohannis, fiindcă atât cu Cioloş, cât şi cu Ciucă, n-a reuşit să treacă Guvernul prin Parlament. Dar pentru o majoritate, sigur că, în condiţiile de astăzi, e nevoie de un răgaz, e nevoie de un pic de timp, fiindcă indiferent pe care dintre cele două variante posibile le pui pe masă, există o neîncredere între parteneri, există adversităţi, există o «istorie recentă» şi, bineînţeles, trebuie să cauţi ceva comun, un deziderat mai consistent, pe termen lung, ca să poţi să depăşeşti trecutul apropiat.

Şi este adevărat acest lucru şi pentru relaţia PNL – USR, şi pentru relaţia PSD – PNL. Deci, un program de guvernare, un deziderat mai consistent, poate faci o majoritate peste două treimi, înseamnă că trebuie să faci şi o revizuire a Constituţiei, trebuie să faci nişte reforme constituţionale şi trebuie să vezi cum poţi să asiguri o continuitate chiar pe termen lung”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Varianta guvernării cu PSD oferă o majoritate confortabilă

De asemenea, președintele UDMR a declarat că, în ceea ce privește refacerea coaliției cu PNL și USR, partidul său nu și-a schimbat poziția, dar a rămas singura formațiune care susține această opțiune.

De asemenea, Kelemen Hunor a mai spus că varianta cu PSD ar oferi coaliției o majoritate confortabilă.

„Noi am spus că prima opţiune este refacerea coaliţiei cu USR, dar încet, încet, ajung la concluzia că rămânem singuri cu această opţiune şi nu depinde de noi. Şi de aceea, eu pot să repet încă de câteva ori, că asta ar fi prima opţiune, dar văd că şansa e foarte mică şi încet, încet, rămânem noi care repetăm acest lucru şi spunem că ar fi de dorit. Sigur, variata cealaltă, cu PSD, este o majoritate confortabilă, de 59%, cu minorităţile treci de 59%, cu UDMR treci de două treimi şi poţi să revizuieşti Constituţia. O astfel de majoritate largă, dacă se face, trebuie să ai acest deziderat – reformă constituţională şi perspectivă lungă. Nu trebuie să se intre în detalii, în tehnicalităţi, dar trebuie să ai o perspectivă mai lungă şi acest lucru trebuie discutat cu toţi. Cam aşa văd eu lucrurile”, a precizat Kelemen Hunor.

Joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va chema partidele parlamentare la consultări în momentul în care se va contura o majoritate parlamentară.

„Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a declarat Iohannis.

Președintele a adăugat că nu va fi de acord cu o nouă propunere privind un guvern minoritar.