BOMBA USL pentru 2013 – RESTITUIREA PROPRIETĂȚILOR. Ponta: „Este o minciună că se pot da banii”

Publicat: 05 11. 2012, 15:47
Actualizat: 29 07. 2014, 20:11

Premierul Victor Ponta a declarat că până în aprilie 2013, Guvernul este obligat să ia o decizie legală în privința restituirii proprietăților. Suma finală pe care statul român trebuie să o restituie este de 16 miliarde de euro, potrivit lui Ponta.

„Este o minciună dacă cineva poate spune că poate da 16 miliarde de euro”, a precizat premierul. Soluțiile USL pentru restituirea proprietăților sunt: reverificarea dosarelor, reeșalonarea plăților sau restituirea în natură.

„O problemă a restituirilor trebuie să facă obiectul unui consens politic, eșalonare pe un anumit termen. Până în aprilie trebuie să avem un consens politic. Recunoașterea imediată și plata imediată ar însemna 16 miliarde de euro. Suntem obligați să luăm o decizie legală la problema restituirilor”, a declarat Victor Ponta.

El a precizat că au continuat controalele la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, deoarece s-au descoperit multe restituiri făcute în mod ilegal.

Ponta a spus că după 9 decembrie se așteaptă ca ARD să fie „rațională” și să contribuie la găsirea unei soluții pentru această problemă.

Fostul premierul Ungureanu recunoștea în primăvară că 40.000 de dosare pentru restituirea proprietăților nu au fost plătite, iar România este penalizată de CEDO pentru întârzierea despăgubirilor.