Cadoul premierului Ponta pentru senatorul PSD Ioan Chelaru

Publicat: 16 07. 2014, 16:10

Uniunea Juriștilor din România, condusă din luna mai a anului trecut de către senatorul PSD Ioan Chelaru, a fost declarată de Guvern ca fiind de utilitate publică, statut care asigură instituției o serie de avantaje financiare.

Conform legii, asociațiile și fundațiile care obțin statututul de utilitate publică au dreptul de a li se atribui în folosință gratuită bunuri proprietate publică și fonduri bugetare.

Recunoașterea utilității publice se face pe durată nedeterminată.

Hotărârea privind recunoașterea Uniunii Juriștilor din România ca fiind de utilitate publică a fost aprobată în ședința de miercuri a Guvernului.

În nota de fundamentare a hotărârii de guvern se arată că Uniunea Juriștilor din România, înființată în decembrie 1989, are ca scop consolidarea statului de drept și a valorilor civice, creșterea credibilității actului de justiție și promovarea intereselor legitime ale juriștilor, scop în care a editat publicații de doctrină juridică, a organizat manifestări științifice și programe de informare și educație juridică.

În statutul Uniunii, aprobat tot în luna mai 2013, când senatorul PSD Ioan Chelaru a preluat conducerea, a fost introdus un paragraf prin care Adunarea Generală are și atribuția de a decide inițierea demersului pentru recunoașterea Uniunii, prin hotărâre de guvern, ca fiind de utilitate publică.

Iona Chelaru, de profesie avocat, este membru PSD din 1995, a fost președinte executiv al PSD Neamț, vicepreședinte al PSD în perioada 2009-2012, iar în prezent este senator, președinte al Comisiei Naționale de Disciplină și Arbitraj PSD, vicepreședinte al Biroului Permanent al Senatului.