Camera respinge Legea lustrației, declarată neconstituțională de către CC

Publicat: 19 03. 2013, 15:14
Actualizat: 26 06. 2013, 02:33
Camera Deputaților a respins, marți, ca for decizional, cu 233 voturi "pentru", 73 "împotrivă" și 21 abțineri, Legea lustrației, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a considerat că această lege este neconstituțională.

Camera Deputaților a respins, marți, ca for decizional, cu 233 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” și 21 abțineri, Legea lustrației, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a considerat că această lege este neconstituțională.

Legea lustrației a fost adoptată în februarie 2012 și transmisă la promulgare în martie 2012, iar în 7 mai, Curtea Constituțională a considerat acestă lege neconstituțională.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, la începutul lunii martie, legea lustrației, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcții și demnități publice pentru persoanele ce au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist și care a fost declarată neconstituțională de CC.

Senatul a respins în februarie 2013 legea lustrației ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Camera Deputaților este for decizional în privința acestei legi.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituțională.

În martie 2012, CC a decis că Legea lustrației este neconstituțională.

În condițiile în care o lege este declarată neconstituțională în integralitate, Parlamentul trebuie să adopte o reglementare prin care să fie respectată decizia Curții, adică un proiect de respingere a actului normativ.