Candidații PPDD reacționează după ancheta Gândul. Huidu: „Ni s-a spus să căutăm oameni loiali partidului, dar care să arate că au într-un cont niște bani. Măcar 25-30.000 de euro”

Publicat: 02 11. 2012, 14:08
Actualizat: 06 07. 2016, 18:20

Ancheta gândul, care a prezentat cum se poate ajunge pe lista de alegeri a PPDD după plătirea unei „taxe de 50.000 de euro cash pentru participarea în echipă”, nu a rămas fără ecou din partea candidaților partidului lui Dan Diaconescu.  Chiar dacă acesta din urmă a spus că și-a informat oamenii că trebuie să aibă banii pregătiți pentru campanie, contactați de gândul, aceștia suțin că nu li s-a cerut nimic personal și că nu au oricum atâția bani. Cu toate acestea,  unii dintre ei admit că li s-a pus în vedere de la centru să caute „oameni care să fie loiali partidului, dar care să arate că au într-un cont niște bani, măcar 25-30.000”, bineînțeleles pentru a-și susține campania.

Solomon: „Mie nu mi s-a cerut așa ceva, cine ar fi îndrăznit?”

Recent intrat în partidului lui Diaconescu, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, susține că suma de 50.000 de euro este foarte mare și că sunt foarte puțini care și-o permit. Totodată, el a spus că nici nu i s-a cerut, nici nu a dat.

„50.000 de euro cash înseamnă salariul unui parlamentar în patru ani de zile de mandat, poate mai mult. Nu știu cine putea să-i dea, e treaba domnului Orzață. Mie nu mi s-a cerut așa ceva, cine ar fi îndrăznit? Pe mine m-au adus ei, ar fi fost culmea să le mai dau și bani. La Craiova nu s-a întâmplat așa ceva, cu niciun candidat”, a declarat Solomon, contactat de gândul. Tototdată, fostul edil al Craiovei i-a atacat pe liderii UNPR, care „l-au trădat, împușcat și vândut”, motiv pentru care nu va investi mai mult de 20.000 de euro în campanie.

„Eu am cheltuit foarte mult cu primăria cu un partid care m-a curățat de la primărie, am fost vândut, trădat, împușcat. Acum nu mai vreau să cheltui foarte mult, doar afișaj. Sunt un nume, sunt cunoscut, nu-mi mai trebuie. Eu mi-am propus să cheltui nu mai mult de 20.000 de euro, niciun leu mai mult. Eu nu cumpăr voturi, nu vin cu sacoșa la oameni cu gâini congelate de anul trecut. Sunt bani din familie, eu încasez 14.000 de euro pe lună numai din chirii, îmi permit să cheltui o dată la 4 ani 20.000 de euro”, a mai spus el.

Vișan: „Eh, Doamne ferește, ăsta-i cuvântul, Doamne ferește”

Plecat din tabăra democrat-liberalilor, candidatul PPDD Gelu Vișan s-a arătat contrariat de „taxa de participare”, refuzând să comenteze situația.

„Eh, Doamne ferește, ăsta-i cuvântul, Doamne ferește. Mie nu mi-a cerut nimeni nimic niciodată. Știu că cineva dintre noi ar fi spus că este o glumă acea taxă. Nu comentez astfel de situații”, a răspuns scurt Vișan.

Chelaru: „Eu nu am bani, eu mizez mai mult pe capitalul de încredere”

Nici generalul Mircea Chelaru, candidat în colegiul 25 București, nu a recunoscut că se cer 50.000 de euro pentru a fi pe listele PPDD, spunând că este o „aiureală și o aberație”.

„Exclus, nu mi-a cerut nimeni această sumă, este o aiureală. E un calcul făcut probabil în corelație cu sumele permise, dar eu auzit asta numai din presă. Sunt niște bazaconii, eu sunt departe de asemenea aberații, le resping cu totul. Dacă cumva lucru ăsta se dovedește ca fiind o condiție impusă și nu una sugerată, încerc să găsesc ceva circumstanțe, și dacă ele nu vor fi găsite, atunci fiecare să-și urmeze plata sau răsplata după plac, să suporte fiecare consecințele. Eu nu am pățit, nu mi s-a cerut, exclud așa ceva”, a răspuns Chelaru, pentru gândul.

Întrebat dacă are resurse financiare pentru a-și susține campania electorală, candidatul PPDD a spus  că nu, dar că va cere ajutorul oamenilor, nefiind nicio discuție despre o finanțare din partea partidului.

„Eu nu am bani, eu mizez mai mult pe capitalul de încredere, pricepere și demnitate. Îmi pun mintea la contribuție, o să fac un apel public și cine vrea să mă ajute, să o facă. Cine e de acord să fie lângă mine, bine, cine nu, nu, facem cu cât avem. Nu s-a pus problema unui ajutor financiar din partea partidului”, a adăugat Chelaru.

Florin Huidu, tatăl realizatorului TV Șerban Huidu: „Domnul Orzață și domnul Dan au de toate”

În ciuda negărilor candidaților PPDD, președintele organizației sectorului 4, Florin Huidu, a afirmat faptul că, deși nu li s-au cerut banii în mână, au avut ordin de a cere dovada că persoanele care doresc să candideze au cel puțin 25-30.000 de euro în conturi.

„Domnul Orzață și domnul Dan au de toate, chiar credeți că au nevoie de banii candidaților, să se preteze ei așa ceva? S-a înțeles greșit toată situația, e interpretabil, era vorba ca persoanele care vor să candideze să facă dovadă că sunt potente financiar în a-și susține campania. Nouă ni s-a spus de la început să căutăm oameni care să fie loiali partidului, dar care să arate că au într-un cont niște bani, nu neapărat să-i dea la partid, erau banii în conturile lor, nu în ale partidului. Să aibă măcar 25-30.000 de euro, dar la modul cât mai de jos, ca să-și susțină campania. Era normal să fie un barem financiar. Eu sunt unul dintre cei care la ora actuală nu are bani și nici nu mi s-a cerut niciodată, nu s-a pus problema pentru că oamenii au apreciat că până acum am sprijinit partidul și d-aia m-au pus candidat la sectorul 3, fără să dau vreodată vreun leu”, a declarat Huidu, pentru gândul.