Cătălin Cristache: „Avem cea mai mare inflație din ultimii trei ani. Încă o dovadă că trăim în realități paralele cu actualii guvernanți”

Publicat: 19 07. 2021, 18:11
Cătălin Cristache: „Avem cea mai mare inflație din ultimii trei ani. Încă o dovadă că trăim în realități paralele cu actualii guvernanți” / Foto: Facebook / Cătălin Cristache

Deputatul PMP Cătălin Cristache critică actuala guvernare, anunțând „o veste „wow” pentru români”, anume că avem cea mai mare inflație din ultimii trei ani (3,94% în iunie 2021).

„Nivelul de trai al populației se duce spre noi culmi glorioase sub conducerea mândrului cârmaci”, scrie Cristache pe Facebook.

Postarea integrală a lui Cătălin Cristache:

„Cum ar spune Premierul Cîţu (PNL) – o veste „wow” pentru românii jupuiţi de guvernanţi şi comercianţi: avem cea mai mare inflaţie din ultimii trei ani (3,94% în iunie 2021). Nivelul de trai al populaţiei se duce spre noi culmi glorioase sub conducerea mândrului cârmaci.

E încă o dovadă că trăim în realităţi paralele cu actualii guvernanţi: ei ne anunţă că o ducem minunat, iar românii nu mai au bani cu care să-şi plătească facturile.

Inflaţia aceasta crescută are patru componente majore:

1. Acel quantitative easing făcut de băncile centrale şi de guverne, prin aruncarea unor cantităţi mari de lichidităţi în piaţă.

Există riscul major ca această criză generată de pandemie să fie urmată de o criză a datoriilor suverane. România va ajune în 2021 la 54,5% din PIB datorie publică (conform expunerii de motive a Bugetului de stat).

2. Comercianţii au mărit preţurile la multe bunuri şi servicii pe care nu au reuşit să le vândă în anul precedent. Pur şi simplu, încearcă să-şi recupereze pierderile din ultimii doi ani mutând povara pe umerii consumatorilor.

3. Încă există fluxuri comerciale puternic afectate de restricţii – mai ales în relaţia cu China. Acest lucru afectează puternic anumite sectoare.Spre exemplu, aproape că s-au dublat preţurile la materialele de construcţii, ceea ce a dus la apariţia unei veritabile bule în oraşele mari ale ţării.

4. Liberalizarea preţului la energie (electrică şi gaze) într-un moment în care economia privată încă nu şi-a revenit.

#GuvernareLiberală”, scrie Cătălin Cristache pe Facebook.