Câte salarii de ministru va primi lunar Dan Radu Rușanu la ASF. Ponta: „Se mănâncă o pâine foarte albă la stat”

Publicat: 23 04. 2013, 16:40

Liberalul Dan Radu Rușanu, care se pregătește să devină șeful Autorității de Supraveghere Fiscală (ASF), după confirmarea prin votul Parlamentului programat mâine, va avea un salariu de zece ori mai mare decât al unui ministru. Un membru al Guvernului câștigă în prezent aproximativ 1.000 de euro lunar. Comparația a fost făcută astăzi de Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern, premierul constatând că megastructura pe care ar urma să o conducă Rușanu ar face astfel economie la plata șefilor.

Gândită să preia atribuțiile și tot personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naționale pentru Valori Mobiliare și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ASF  va reglementa piața asigurărilor, a bursei și a pensiilor private, mai exact va face regulile pentru tranzacții de 6 miliarde de euro pe an.

„Mă îndoiesc că vreun bancher lua în România 188.000 de lei pe lună, cum se câștiga la asigurări, 80.000 la CNVM sau 62.000 la pensii private. E greu în lumea privată să câștigi ca la stat. De mâine, se vor încadra în standardele BNR. Sunt de vreo 10 ori mai mari ca la membrii Guvernului, dar nu de 50 de ori mai mari”, a dat Ponta noul salariu al lui Rușanu.

Premierul a menționat și alte salarii peste medie în sistemul de stat. Mai mult decât miniștrii câștigă astfel, potrivit lui Ponta șefii de la Romgaz – „au 14.000”, de la Nuclearelectrica și de la Romserv, care au sume similare. „Trăim într-o țară specială. E o pâine foarte albă la stat”, a spus Ponta.

În urma înțelegerii din USL, Dan Radu Rușanu va fi secondat la ASF de către Daniel Dăianu, în calitate de prim-vicepreședinte, susțin pentru Mediafax surse politice. De asemenea, Marian Sârbu, Daniel Tudor și Mircea Ursache vor fi vicepreședinți ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și, respectiv, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Consiliul ASF va fi numit mâine de Parlament, între timp fiind luată în calcul și promulgarea legii care reglementează funcționarea noii structuri de către președintele Traian Băsescu. Inițial, megaautoritatea urma să fie înființată până pe 15 martie. Termenul a fost amânat însă mai întâi până pe 15 aprilie, de deputați și apoi până pe 30 aprilie de Guvern, prin OUG.