Ce scrie New York Times despre alegerile din România

Publicat: 17 11. 2014, 13:57

Rezultatul turului al doilea de scrutin a fost influențat puternic de românii din diaspora, aproximativ 4 milioane la urnă. În primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 2 noiembrie, cei mai mulți români nu au putut să voteze în ciuda așteptării ore întregi la coadă, scrie ziarul american.

Protestele față de modul în care a fost organizat votul în diaspora au dus la demisia lui Titus Corlățean de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Cu toate acestea, în dimineața zilei de 16 noiembrie se formau cozi de-a lungul consulatelor și amabasadelor din Europa. Numărul votanților din diaspora s-a dublat în cele două săptămâni, iar în ciuda așteptării ore întregi la cozi, unii dintre ei nu au putut vota.

Președintele României este responsabil de politica externă, apărare și numirea procurorilor, iar Iohannis a promis că va face din combaterea corupției o prioritate.

Victor Ponta va rămâne premierul României, având un procent majoritar în Parlament, astfel că cei doi candidați la președinție vor trebui să lucreze impreună, până la următoarele alegeri parlamentare din 2016.

„Se preconizează o coabitare dificilă între Ponta și Iohannis”, spune pentru New York Times Cristian Ghinea, politolog și ziarist.