Cezar Preda spune că MAI stabilește, cu pistoalele la brâu, cine are drept de vot în România

Publicat: 10 08. 2012, 14:16
Actualizat: 10 02. 2019, 15:16

Prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că ordinul de convocare a Comisiei de recensământ arată că MAI „trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România și cât trebuie să fie numărul celor care votează”.

El a spus că cei de la putere „se vor folosi de polițiști pentru recensământ”.

„Când i-am acuzat pe Ponta și pe Antonescu de lovitură de stat, s-au grăbit să spună că lovitura de stat are ca principal vector forțele militare și că în România nu era cazul de așa ceva. Iată, așa cum am anticipat, MAI trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România și cât trebuie să fie numărul de celor care votează”, a precizat Cezar Preda.

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a solicitat Institutului Național de Statistică să convoace în 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011.

Dușa, în calitate de Președinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011 (CCRPL 2011) „a solicitat Institutului Național de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administrației și Internelor”, se arată într-un comunicat de presă al MAI remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

Potrivit legii, în cadrul Institutului Național de Statistică funcționează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare și publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și al Locuințelor este compusă din reprezentanți ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populației și al locuințelor din România în anul 2011, a precizat MAI.

Institutul Național de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curții Constituționale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 și că rezultatele provizorii „nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populației în vârstă de 18 ani și peste”.

„În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetățenilor români cu drept de vot, în sensul legislației în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică”, a arătat INS în răspunsul transmis Curții Constituționale.

CCRPL 2011 este organismul legal abilitat să valideze rezultatele preliminare ale RPL și să aprobe, spre difuzare, comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice.

Dușa a declarat, vineri, că listele electorale și datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură, documentele pe care se organizează orice scrutin fiind copii de pe listele electorale. Mircea Dușa a spus că, în 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.