Comisia de la Veneția, așteptată să se pronunțe pe Legile justiției. Comisia de Monitorizare a APCE a aprobat solicitarea PNL. Reacția lui Iordache

Publicat: 26 04. 2018, 13:44
Actualizat: 07 05. 2018, 13:32

„Victorie PNL! Modificarea Legilor Justiției ajunge la Comisia de la Veneția! Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE.

Partidul Național Liberal afirmă că, în aceste condiții, CCR va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. „Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”, spun liberalii.

Întrebat de MEDIAFAX cum vede această sesizare a Comisiei de la Veneția și dacă crede că este oportună, Florin Iordache a răspuns: „Atâta timp cât avem cel puțin pe două legi faptul că CCR a stabilit că acele legi sunt constituționale, e un demers politicianist pe care l-a făcut PNL. Partidul Național Liberal, atâta timp cât a pierdut în țară, duce această luptă externă și au solicitat chiar mai mult, monitorizarea României pe legile justiției și pe ceea ce se întâmplă în România, care din punctul meu de vedere nu este în regulă. În ceea ce privește această solicitare pe care o va face APCE către Comisia de la Veneția, din punctul meu de vedere nu poate avea niciun fel de efect pentru că și Comisia de la Veneția înainte de toate trebuie să vadă punctele de vedere exprimate cel puțin de două ori în acest moment de către Curtea Constituțională”.

Chestionat dacă va trimite un punct de vedere către Comisia de la Veneția pe această temă, Iordache a replicat: „Dacă ne solicită, fără îndoială vom trimite, dar, repet, atâta timp cât s-a constatat că aceste legi sunt constituționale, atâta timp cât s-a constatat că aceste legi, prin modul prin care au fost adoptate și prin articolele care modifică, nu aduc în niciun fel atingere independenței justiției, din punctul meu de vedere și Comisia de la Veneția nu va avea ce să facă decât să constate că e un demers normal pe care Parlamentul României în final l-a adoptat”.