VIDEO. Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul legii pensiilor speciale: Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate

Publicat: 28 03. 2023, 13:43
Actualizat: 28 03. 2023, 15:00

Comisiile Juridică, de Apărare şi de Muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere cu amendamente admise şi respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Inițiativa are termen de adoptare tacită data de 31 martie în această cameră.

Proiectul de lege al Guvernului României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Dispute în Parlament pe tema pensiilor speciale

„Vă înţeleg poziţia extrem de ingrat, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernul, este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR)  în cadrul dezbaterii din comisiile reunite.

Reprezentatul USR a continuat și a spus că actuala Putere îşi bate joc de pensionarii Românie: „Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are lacune îngrozitoare, notează News.ro.

La rândul lui, liberalul Virgil Guran a afirmat că „pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

„Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a spus Guran.

„Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie ste de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a adăugat senatorul liberal.

Nicio pensie nu va mai depăși veniturile din activitate

Pensiile speciale vor suferi modificări legate de imposibilitatea cumulării acestora, dar și de creșterea impozitării progresive, de la 10%, la 15%. Nicio pensie nu va mai depăși veniturile din activitate. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile care vor fi depuse, luni seară, la Senat și care pot fi adoptate tacit la data de 31 martie, potrivit surselor Gândul.

În urma discuțiilor din Coaliție, care au avut loc duminică, la nivelul președinților de partid și de miniștri, vor fi aduse mai multe amendamente la proiectul de reformare a pensiilor speciale.

Dacă, până acum, pensiile speciale puteau fi cumulate, de acum înainte cumulul se va putea realiza doar cu o pensie civilă. Pe de altă parte, s-ar elimina interdicția cumulării pensiei de serviciu cu un salariu la stat.

O altă modificare adusă pensiilor speciale ține de creșterea impozitării, de la 10% la 15% a părții de necontributivitate, potrivit surselor politice.

O variantă luată în calcul pentru reformarea pensiilor speciale este că nicio pensie nu va mai putea depăși veniturile provenite din activitate, principiu care se regăseşte şi în soluţiile oferite de Banca Mondială, pentru a se respecta jalonul din PNRR.

De acum încolo, membrii CSM nu se vor mai putea pensiona la final de mandat, fără a se ține cont de vechime, ar fi un alt amendament.

În cazul pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu.

Pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.

Recomandările Comisiei Europene

Ministrul Muncii, Marius Budăi a recunoscut cât se cheltuie cu pensiile speciale:

„0,72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la sută din PIB pentru cele 6 legi”, a declarat ministrul.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu a fost depus la Parlament anul trecut, chiar de către Marius Budăi.

Actualele amendamente ale acestui proiect de lege, care viza pensiile speciale, au fost aduse în contextul recomandării Comisiei Europene, de modificare a proiectului de lege inițial, pentru că ar aduce economii ”limitate” la buget și nici nu ar soluționa problemele de fond.

România este obligată să modifice pensiile speciale pentru a nu pierde bani din PNRR.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Cartoful fierbinte” din PNRR. Cât plătește România pentru cei 200.000 de „speciali” Analist: „Riscăm să spulberăm o șansă istorică”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”