CONSULTĂRI simultane pentru premier. Băsescu l-a invitat din greșeală și pe DD, apoi l-a scos din listă

Publicat: 15 12. 2012, 14:11
Actualizat: 07 05. 2019, 15:40

Președintele Traian Băsescu a trimis în această seara invitația la consultări liderilor partidelor parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Consultările vor avea loc luni, la ora 10.00, președinții celor nouă partide reprezentate în parlament fiind chemați cu maximum cinci delegați. Din greșeală, pe lista invitaților a apărut inițial și Dan Diaconescu. După câteva minute, Administrația Prezidențială a rectificat, anunțând că i-a trimis invitația Simonei Man, președintele oficial al PPDD.

În calendatul luat în calcul în acest moment la Cotroceni, guvernul ar putea depune jurământul vineri.

Pentru a evita disputele legate de reprezentarea la nivel de partid sau de alianță, șeful statului a chemat la Cotroceni simultan liderii tutoror formațiunilor care au reprezentanți în noul legislativ. Astfel invitația a ajuns la Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forț Civică), Aurelian Pavelescu (PNȚCD), Gabriel Oprea (UNPR), Daniel Constantin (PC), dar și la Dan Diaconescu, cu toate că acesta nu este oficial președintele PPDD. După câteva minute de la anunțul oficial, Președinția a anunțat că o așteaptă pe Simona Man, președintele în acte al PPDD.

O invitație silimară a primit și grupul reprezentanților minorităților din parlament, al căror lider este deputatul Varujan Pambuccian.

Până la acest moment, singurul nume de potențial premier avansat la unison de partidele dispuse să voteze pentru un guvern format în jurul USL este cel al lui Victor Ponta. Propunerea este susținută inclusiv de UDMR și de minorități, ARD neavând nicio pretenție pentru această funcție.