PE CINE VA PUNE BĂSESCU PREMIER. Radu Berceanu îi dă lui Ponta o veste

PE CINE VA PUNE BĂSESCU PREMIER. Radu Berceanu îi dă lui Ponta o veste
Publicat: 05/12/2012, 20:42
Actualizat: 19/03/2015, 08:24

Cu câteva zile înainte de alegeri, întrebarea care produce cea mai intensă dezbatere publică nu este „Cine câștigă?”, ci „Pe cine va pune Băsescu premier?” În condițiile în care toate sondajele anunță o victorie zdrobitoare a USL și în care însuși președintele a refuzat să comenteze, în ultima sa ieșire publică, „varianta nerealistă” a unei surprize din partea ARD, miza s-a mutat în altă parte. Traian Băsescu a dat de înțeles că nu-l va pune premier pe Victor Ponta, iar USL a dat de înțeles că, în secunda doi, pornește suspendarea. În acest peisaj, unul dintre oamenii apropiați lui Traian Băsescu, retras în această toamnă din prima scenă politică după o relație de două decenii cu actualul președinte, analizează pentru gândul săptămâna post-alegeri.

Pentru că a făcut parte din cercul mic al oamenilor lui Băsescu, Radu Berceanu poate spune cum decurg de obicei negocierile de la Cotroceni și cum reacționează Traian Băsescu în momentul în care i se propun premieri spre desemnare.

„Dacă USL ia majoritatea va fi foarte complicat pentru Băsescu să nu-l desemneze premier pe Ponta”

Democratul Radu Berceanu crede că „va fi extrem de greu ca Traian Băsescu să facă vreo chestiune” care să ocolească numirea lui Victor Ponta premier pentru a doua oară în situația în care USL va avea majoritatea parlamentarilor. Un „ajutor” în plus pentru USL vor fi dezertările din tabăra perdanților. Sfatul lui Berceanu pentru Antonescu și Ponta: „Să nu se dea cu fundul de pământ ca femeile isterice”.

Pentru Berceanu un lucru este clar: Băsescu nu va numi un premier sub presiunea amenințării cu suspendarea. „Traian Băsescu nu e genul cu miștouri. Îți trage câte un cot la ficați de te îndoaie, așa. E un căpitan de vapor. Punct! Iar dacă crede cineva că lui Traian Băsescu o să-i fie frică se înșală total. Frica nu există la Traian Băsescu”, spune Berceanu.

Teoria sa este că, „dacă USL ia 50% plus 1 parlamentari, nu voturi, ci mandate, o să fie foarte complicat. Pentru că în clipa aia toți știu că au luat 51%, iar ăilalți știu că au luat 49% și dau din aripile independenței din cauza alegerilor uninominale”.”Dacă USL va avea majoritate de mandate va fi extrem de greu să se facă vreo chestiune. E foarte greu să-i dizloce cineva. Iar el n-a spus că nu-l numește, a dat așa de înțeles, ceea ce e altceva”, a explicat pentru gândul senatorul PDL, după o relație politică de aproape 23 de ani cu Traian Băsescu.

Cum se consultă președintele: „Te bate pe spate, zice

Din punct de vedere constituțional, spune Berceanu, Băsescu „poate să facă mișcările pe care le-a spus, n-are probleme să cheme partidele, nu alianțele la consultări” și să numească premier orice politician. Pronosticul fostului lider PDL în legătură cu negocierile de după 9 decembrie este că președintele se va agăța de orice detaliu pentru a întoarce jocul în favoarea sa, dar nu va risca să desemneze „un premier de distracție” pentru a fi respins de parlament, cu atât mai mult dacă va exista presiunea unui vot pro-USL.

„Dacă poate să se agațe de orice chestie care poate să stea în picioare – nu de un pai cu care să se scufunde – Băsescu se va agăța. Dar dacă dă un alt nume de premier decât ce cer ei, îl dă cu lucruri concrete, știind că va reuși să facă majoritatea. Iar dacă nu va reuși, va fi din cauza unei defecțiuni, dar nu va fi așa, un premier de distracție. Traian Băsescu nu va risca o astfel de chestie”, crede Berceanu.

Un scenariu de tipul Liviu Negoiță nu se va repeta, susține el, fiindcă „atunci a fost altceva”, o manevră care să blocheze planul Johannis al PSD-PNL. „Cinci persoane eram când l-a sunat pe Liviu. Aia a fost altceva, a fost o chestie strict legată de Johannis. Johannis e un băiat care nu înțelege ce vorbești cu el, cum era să fie prim-ministru?”, a comentat senatorul PDL.

Fostul ministru a povestit și cum decurg de regulă consultările cu președintele. „La consultări, te bate pe spate, zice „33%, aha, bine. Și aveți un candidat de prim-ministru? Dar ce pregătire are? Aha, bine”. Asta-i consultarea. După care numește un candidat. Orice ar zice ei, dacă el numește pe altcineva, n-au de ce să facă o criză de isterie. Îl blocheaza în parlament și gata. Nu trebuie să se dea Crin Antonescu și Victor Ponta cu fundul de pământ. Dacă îi duce capul ies și zic „Uite, domnul președinte irosește 10 zile din timpul României”, dar nu se comportă ca femeile isterice. Altfel o să se constate că sunt niște neevoluați din punct de vedere politic”, spune Berceanu.

Ce au de negociat „Purecele” cu „Elefantul”

În varianta în care ies din alegeri cu un mandat sub 50%, liderii USL „vor avea însă o mare problemă”, crede senatorul PDL. „Băsescu aici e ăla care împarte lozurile”, spune el, pe principiul că „nu există niciun partid care să aibă vreun moment fără tensiuni interne”: „Dacă USL are 49% le mai trebuie 1%. E puțin, dar e foarte complicat, pentru că sunt ca purecele cu elefantul, iar elefantul după ce-și vede rezolvată problema, la 1 martie are 65% din parlamentari de partea lui și-i spune purecelui

În astfel de situații, Băsescu mizează pe faptul că „Unul vrea să fie președintele Senatului, al Camerei, dar nu-l vrea partidul. Alți 20 vor să fie miniștri, vreo 60 doar speră, dar nu-i pune nimeni dacă e USL, s-ar putea să aibă lucruri care să îi lege”, crede Berceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...