Crin Antonescu: „Se poate trăi și fără Schengen”

Publicat: 06 12. 2013, 22:53
Actualizat: 31 07. 2014, 14:16

Președintele PNL, Crin Antonescu, nu consideră că intrarea în Schengen este un obiectiv prioritar pentru România, spunând că se poate trăi și fără acest lucru. Mai mult, liderul liberal a întărit faptul că România a îndeplinit toate condițiile necesare pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Este un proiect curent al diplomației românești, al tuturor guvernelor din ultima perioadă. Noi condițiile pentru admiterea în Shengen le-am îndeplinit cu brio de multă vreme. Se poate trăi și fără Schengen. Pierderile sunt reciproce, nu înțeleg de ce până la urmă interese economice ale unor firme din țările respective sunt prejudiciate doar dintr-o falsă problemă electorală. Alegătorii de acolo sunt păcăliți. Cetățenii români sau bulgari nu pot fi împiedicați să facă tot ceea ce doresc și acum în limitele regulilor UE, singurii afectați sunt unii actori economici. Schengen rămâne un obiectiv, dar nu un obiectiv major, nu poate fi o tema de națiune, ci un subiect de agendă”, a declarat Antonescu, la Realitatea Tv.

Totodată, președintele liberal a criticat poziția Olandei, Germaniei și Franței, care s-au împotrivit în mai multe rânduri intrării României în Schengen, „din motive electorale”.

„Ar trebui să ni se spună sincer că e vorba de campanie electorală internă. Franța, Germania, Olanda, să nu mai invoce MCV, să nu mai inventăm. Cele care nu aveau alegeri spuneau că România nu a începlinit criteriile, care aveau alegeri făceau cu rândul, Olanda, Germania, Franța. Să se dea o explicație cinstită”, a mai spus Antonescu.