Cristian Diaconescu: Nu va exista nicio regiune stabilită pe criterii etnice. Punct

Publicat: 07 07. 2013, 19:04
Actualizat: 08 07. 2013, 12:08

Cristian Diaconescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută de reprezentanții Fundației Mișcarea Populară, că în România nu va exista nicio regiune pe criterii etnice, precizând că se bazează pe Constituție, dar și pe modul în care e perceput acest demers la nivel internațional.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, la Târgu Mureș, referindu-se la anunțul președintelui PPMT, Toro T. Tibor, privind organizarea de proteste în peste o sută de localități din Transilvania față de proiectul de regionalizare, că acesta este doar „populism”.

„Între regionalizare și ceea ce spune domnul Toro Tibor există un singur punct comun: vorbe. Nu există niciun proiect coerent de regionalizare și nici populismul domnului Tibor nu va avea succes. În România nu va exista nicio regiune stabilită pe criterii etnice. Punct”, a spus Diaconescu.

El a precizat că se bazează, când face această afirmație, pe Constituție, dar și pe modul în care e perceput la nivel intern și internațional „un astfel de demers”.

„Mă bazez pe multe, pe Constituție, pe legi, pe modul în care se percepe la nivel național, dar și internațional un astfel de demers, pe faptul că o regiune se constituie la nivel european în special pe criterii economice- și nu pentru a maximiza suprastructura administrativă sau pentru a da potențial unui criteriu etnic”, a arătat el.

Pe de altă parte, președintele Fundației Mișcarea Populară, Marian Preda, a arătat că organizația sa va organiza, probabil în luna septembrie, o dezbatere pe tema regionalizării și că el crede că e important ca aceasta să aibă loc în Transilvania, existând deja o propunere pentru Cluj Napoca.

Cei doi au fost prezenți la Târgu Mureș cu ocazia constituirii filialei Fundației „Mișcarea Populară”, din grupul de inițiativă făcând parte circa 70 de persoane.

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anunțat că în 20 iulie vor avea loc proteste în peste o sută de localități din Transilvania față de proiectul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluție care să convină și comunității maghiare și „atenționa” Guvernul că „nu acceptă” soluții care nu sunt agreate și discutate în cadrul comunității maghiare, în special în zonele și regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.