CSM a cerut prelungirea termenului pentru studierea ordonanțelor lui Iordache. Când va da avizul final

Publicat: 19 01. 2017, 12:02

La o zi după ce proiectele de Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru grațiere și pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au fost trimise spre consultare și pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu data limită de 23 ianuarie, conducerea CSM a propus Ministerului Justiției ca termenul să fie prelungit până pe 27 ianuarie, ministerul fiind de acord cu termenul înaintat de Consiliu.

„Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, până cel mai târziu la data de 27 ianuarie 2017, solicitarea Ministerului Justiției de avizare a Proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de Ordonanță de Urgență pentru grațierea unor pedepse, comunicate Consiliului ieri, 18 ianuarie. Proiectele actelor normative menționate au fost comunicate pentru analiză și consultare tuturor instanțelor și parchetelor din România, precum și asociațiilor profesionale ale magistraților. Punctele de vedere ale entităților menționate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării și sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcției Legislație, Documentare și Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate în cadrul unei ședințe a Comisiei nr.1 – >, anterior dezbaterii Plenului Consiliului. Data la care vor avea loc lucrările Comisiei nr.1 – >, urmează a fi stabilită și va fi comunicată în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat postat joi pe site-ul CSM.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, joi dimineața, la sediul ministerului, că ordonanța de urgență privind grațierea nu este făcută pentru o persoană ci se încearcă remedierea unei situații „care persistă de mai mult timp în România”, făcând referire la supraaglomerarea din închisori.

„În primul rând, cei care sunt acum încarcerați acolo. Nu e făcută (n.r. OUG privind grațierea) pentru o persoană. E un sistem care am constatat că nu funcționează. E o soluție alternativă. Se vor construi în continuare penitenciare, dar acest lucru durează. Și încercăm să remediem o situație care persistă de mai mult timp în România”, a declarat ministrul Justiției.

Precizarea vine în contextul în care șefi de parchete și de instanțe au declarat că ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor sunt făcute cu „dedicație”.

Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată.

Ordonanța privind grațierea prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere.