Cum a pierdut PSD alegerile prezidențiale. Adrian Năstase, despre greșelile partidului: Cum a ajuns Dăncilă să candideze: A fost același mecanism ca la Ponta

Publicat: 18 12. 2019, 10:28

„PSD-ul, după părerea mea, a făcut mai multe greșeli”, a afirmat  Adrian Năstase, la Realitatea TV.

Adrian Năstase a susținut în cadrul unei emisiuni că desemnarea Vioricăi Dăncilă ca prezidențiabil a demonstrat lipsa unei strategii.

Fostul premier a amintit despre ruptura USL din 2014, când coaliția PSD-PNL s-a destrămat și candidatul PSD a fost Victor Ponta.

Și în anul 2019 PSD a avut un aliat de nădejde, pe ALDE, dar coaliția s-a destrămat în momentul în care au apărut neînțelegeri în ceea ce privește candidatul la prezidențiale.

Dacă în luna mai Dăncilă și Tăriceanu vorbeau despre un candidat comun la prezidențiale, la scurt timp viziunile s-au schimbat. Tăriceanu ar fi vrut să fie cel care candidează din partea coaliției, dar PSD a considerat că partidul social democrat trebuie să aibă un candidat propriu. Apoi s-a produs ruptura. ALDE a ieșit de la guvernare, s-a aliat cu PRO România, dar Tăriceanu nu a mai candidat, ci l-a susținut pe Mircea Diaconu. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă s-a dovedit a fi un candidat care nu a reușit să obțină nici măcar 40 la sută din voturi.

„În primul rând, lipsa unei strategii pentru alegerile prezidențiale la Congresul de anul trecut. Eu nu o să intru în detalii. Înclin să cred că a fost același mecanism (candidatura Vioricăi Dăncilă) ca cel care l-a împins pe Victor Ponta ca să candideze creând acea ruptură cu Crin Antonescu și cu PNL-ul, la momentul alegerilor care au fost pierdute. A fost o greșeală atunci, iar unii dintre liderii locali ai partidului au spus că cel mai mare partid social democrat din Europa nu are dreptul să nu aibă un candidat propriu. Problema este că între a avea totul și a nu avea nimic, trebuie să alegi compromisul”, a declarat Adrian Năstase.