Cum comentează Iohannis nominalizarea lui Dâncu

Publicat: 16 11. 2015, 22:35

Președintele a fost întrebat, într-un interviu acordat TVR, dacă a avut vreun rol în stabilirea noului Cabinet, Iohannis afirmând că doar a „discutat” cu Dacian Cioloș, dar nu a intervenit. „Prim-ministrul desemnat mi-a prezentat propunerile, însă am vrut să las prim-ministrul desemnat libertatea de a-și alege echipa și nu am intervenit în nicio speță, să propun eu pe cineva”, a spus Iohannis.

Mai mult, șeful statului a afirmat că nu a avut „obiecții” față de propunerile lui Dacian Cioloș, însă au avut loc mai multe discuții pe marginea listei. „În definitiv, am vrut amândoi să fie o listă de oameni cu care putem să lucrăm împreună bine”, a explicat președintele.

Klaus Iohannis a afirmat că este „optimist” cu privire la șansele Cabinetului de a trece de votul Parlamentului, exprimându-și încrederea într-o colaborare bună cu Guvernul condus de Dacian Cioloș. „Acest Guvern poate să fie, și chiar cred că va fi, un Guvern cu care voi colabora foarte bine”, a spus Iohannis.

Întrebat despre prezența lui Vasile Dâncu, fost lider marcant al PSD, în actualul Executiv, Iohannis a evitat să comenteze nominalizarea. „Nu trebuie eu să explic prezența cuiva în Guvern, ci prim-ministrul desemnat va face acest lucru. Este echipa domniei sale. Cum am spus, am discutat toate numele, nu am vrut să refuz pe nimeni, pentru că nu a venit cu niciun nume care mi s-a părut discutabil și sunt convins, cel puțin la momentul acesta, că este o echipă care va performa foarte bine”, a spus Iohannis.

La insistențele realizatorului, pe tema posibilei influențe a PSD asupra lui Vasile Dâncu, Iohannis a afirmat că astfel de discuții nu s-au purtat de față cu el și niciun partid nu a venit la consultările de la Palatul Cotroceni cu solicitări în privința formării Guvernului.

„Au fost consultări, partidele și-au expus punctele de vedere, eu de asemenea, și am tras concluziile”, a spus președintele.

Vasile Dâncu a fost propus vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de către premierul desemnat Dacian Cioloș.