Cum răspunde Elena Udrea la întrebarea „Câte articole are Constituția României?”

Publicat: 27 09. 2014, 17:26
Actualizat: 01 11. 2014, 20:53

Spre deosebire de Klaus Iohannis, care etichetase demersul nostru drept „o provocare la care nu răspund”, Elena Udrea a dovedit că are cât de cât habar despre subiect: „Ăăăă, are parcă 156 de articole și parcă 81 e primul care se referă la președinte (greșit, răspunsul corect – articolul 80, n.n.).

„Câte articole are capitolul „Președintele României”?, Udrea n-a mai știut (22, de la 80 la 101 inclusiv, n.n.), dar a ținut să ne asigure: „Cert este că această Constituție și atributele legat de președinte le-am studiat și le-am pus în practică în diferite moduri în nenumărate ocazii în ultimii zece ani. Dacă n-am studiat atribuțiile președintelui de o mie de ori, la suspendări, la demiteri, la… Dar parcă astea sunt articolele.” Apoi candidata PMP-istă a încercat să-și amintească și ce spune articolul 80 despre „rolul președintelui”: „Spune că este garantul funcționării corecte a instituțiilor, parcă ceva de genul ăsta!” (Răspunsul corect: (1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. (2) Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.)

Elena Udrea a ținut însă să explice cât de constituțională este implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală, de partea sa: „Este constituțională, a spus-o chiar Curtea Constituțională. Pe de altă parte, eu cred că este obligatorie, după zece ani în care s-a luptat cu un sistem care a ținut România pe loc în ultimii 25 de ani și care a încercat să fărâme, să facă praf democrația în România, acum, la finalul celor zece ani, este responsabilitatea președintelui, și responsabilitate președintelui Traian Băsescu, să lase țara pe mâna celor care vor duce mai departe această luptă pentru democrație reală în România și stat de drept. Cred că o face mai mult din responsabilitate, faptul că mă susține pe mine se datorează și momentului actual, candidaților înscriși în competiție. Evident că nu sunt perfectă, mai puțin decât mulți alții, dar dintre toți candidații categoric sunt cel mai bun, cea mai bună pentru România și corespund cel mai bine modelului de președinte de care țara are nevoie din noiembrie încolo. Deci susținerea președintelui Băsescu pentru mine vine și ca urmare a acestui context electoral”. 

Întrebată dacă, odată ajunsă la Cotroceni, le va cere românilor să nu asculte de posturile de televiziune care o vor ataca, Elena Udrea a replicat: „Românii se pot uita oriunde, important este să știe ce se ascunde în spatele a ceea ce văd, important e să știe că există interesele patronilor, interesele celor care fac presă în România de a susține anumite cauze și în anumite feluri, de a duce anumite lupte într-un anumit fel, de a ataca anumite persoane, anumite proiecte. Deci, dacă românii știu toate lucrurile acestea, se pot uita oriunde, pentru că în momentul acela concluziile pe care le vor trage vor fi mult mai corecte”.