Cum s-a apărat Traian Băsescu în fața parlamentarilor USL. Mesajul de final: „Vă mulțumesc mult și succes”

Publicat: 06 07. 2012, 18:12
Actualizat: 06 07. 2012, 18:12

Președintele Traian Băsescu a spus că USL încearcă să pună mâna pe toate pârghiile puterii, în special pe justiție, pentru a-și apăra penalii, dându-l exemplu pe Dan Voiculescu.

„Am luat notă de avizul Curții Constituționale și m-am bucurat că în acest aviz al CCR nu constată nicio abatere a președintelui care să justifice suspendarea așa cum este ea prezentată în Constituție”, și-a început discursul Traian Băsescu.

El a continuat, spunând că nu reușește să coabiteze cu PSD și PNL, amintind că și în 2007 a fost suspendat în timpul guvernării liberale.

„Acum vă aflați din nou la guvernare împreună și primul lucru de care ați considerat că trebuie să vă ocupați este suspendarea președintelui. Ați înlocuit din funcție Avocatul Poporului pentru a emite Ordonanțe neconstituționale. Un lucru mai important este reputația și stabilitatea țării, ceea ce faceți de două săptămâni nu reprezintă altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispoziția USL”, a subliniat președintele.

El i-a acuzat pe cei de la USL că ceea ce fac este o greșeală care va avea consecințe pe termen lung.

„Ori nu aveți o evaluare corectă asupra a ceea ce faceți ori o aveți și nu vă pasă pentru că este mai important pentru dumneavoastră să puneți mâna pe toate pârghiile, pe justiție pentru a vă apăra penalii. Vine rândul domnului Voiculescu, l-ați salvat acum două săptămâni”, a contraatacat Traian Băsescu.

Președintele i-a criticat pe cei din USL că nu doresc să ducă la îndeplinire rezultatele referendumului din 2009.

„Crearea acestei „revoluții” violente din punct de vedere legislativ credeți că acoperă acest deficit de responsabilitate. Mă acuzați că nu am respectat deciziile Curții Constituționale. Minciuna trebuie să fie și ea între niște limite acceptabile. Ca să nu fie minciună ar fi posibil să fie probată dacă îmi dați un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR, poate am făcut greșeală să le comentez”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, s-a vorbit despre încălcarea deciziilor Curții Constituționale de președinte doar pentru a acoperi „sfidarea premierului” care s-a dus la Consiliul European.

Traian Băsescu a precizat că Guvernul trebuie să accelereze viteza de absorbție a fondurilor europene, să dea drumul la investiții străine în minerit pentru că altfel nu se poate alimenta corespunzător fondul de pensii.

„Nu am influențat justiția. Dacă ați găsi un singur judecător din această țară sau un singur ofițer cu care să fi vorbit direct sau să-i fi vorbit mesaje indirecte, cum făcea domnul Voicu, dacă veți găsi un astfel de caz eu îmi voi asuma. Încetați să dezinformați, ceea ce am făcut eu în ceea ce privește justiția a fost să o critic în baza rapoartelor MCV. Justiția a început să meargă și asta-i sperie pe infractorii din politică sau pe cei cu legături în politică„, a spus președintele Băsescu.

Șeful statului s-a apărat și în fața acuzelor că a încălcat Legea Fundamentală când a inițiat procedura de modificare a Constituției.

„Îmi reproșați că am respins dialogul cu partidele. Au fost puține invitațiile cărora USL le-a răspuns, de cele mai multe ori răspunsurile erau violente, neplăcute și a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorită refuzului de a răspunde pozitiv invitațiilor președintelui”, a precizat președintele.

Singurul lucru pe care și l-a reproșat președintele Băsescu au fost declarațiile xenofobe.

„Le regret, nu trebuie făcute de niciun om politic și mai ales de un șef de stat”, a spus Traian Băsescu.