Cum se văd inundațiile de la Guvern. Oprea: „Suntem pregătiți să acționăm cu 11.000 de polițiști, pompieri și jandarmi și 530 de mijloace”

Publicat: 04 05. 2014, 14:16
Actualizat: 19 03. 2015, 21:00

Avertizarea hidrologică de cod roșu pentru râul Motru se menține, ploile vor continua în zonele din sudul țării afectate deja de inundații până mâine seară, iar hidrologii estimează că în cursul după-amiezii se vor emite noi atenționări pentru afluenții Argeșului, pentru Prahova și pentru bazinul Vedei și Teleormanului. 65 de localități sunt inundate în Mehedinți, 6 județe sunt sub cod portocaliu și 8 sub cod galben, arată informațiile centralizate la Guvern la prânz, în videoconferința  pe care vicepremierul Gabriel Oprea a făcut-o cu prefecții.

Oprea a preluat la București coordonarea în condițiile în care vicepremierul Liviu Dragnea, desemnat, prin ordonanță de urgență, șef al comandamentului pentru intemperii, se află la Sâmbra oilor, în Țara Oașului, în campanie cu premierul Victor Ponta.

Inundații reclamă izolarea, Oprea numără efectivele

Din statisticile citite de Oprea de la microfonul ministerului, 65 de localități sunt inundate în județul Mehedinți, 6 județe sunt sub cod galben – Caraș Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Timiș – și în 8 există zone în care rămâne valabil codul galben – Mehedinți, Olt, Gorj, Caraș-Severin, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Vâlcea.

În timp ce imaginile din satele inundate din Mehedinți surprind oameni care strigă spre autorități „Suntem izolați” și reclamă că nu au fost informați că vor fi în pericol de viitură, la Guvern se numără efectivele. „Am acționat cu grupuri de pompieri, polițiști și jandarmi. Rămân în teren 600 de angajați. Suntem pregătiți cu 11.000 de oameni și 530 de mijloace”, a tras linie sec Gabriel Oprea.

După eșecul acțiunilor de imagine ale Guvernului la inundațiile recente din Teleorman, le-a cerut însă prefecților „să fie alături de oameni”- „Vă cer mobilizare generală. Vreau să vă asigurați că toți oamenii și toate resursele sunt asigurate. Vreau să rămâneți alături de oameni. Împreună cu primarii, să vă asigurați că populația va fi informată și să asigurați produsele de primă necesitate pentru oamenii care sunt sau vor fi evacuați”, a declamat de la București vicepremierul tocmai măsurile despre care oamenii din Mehedinți spun că nu au fost luate.

Noul pericol: alunecările de teren

La masa Ministerului de Interne, Ion Sandu, Directorul ANM, a avertizat însă nu doar asupra poilor care „vor continua până mâine seară în Caraț Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova”, ci și asupra pericolului legat de posibile alunecări de teren în acesate județe „din cauza acumulărilor mari de apă”. Potrivit directorului ANM, se estimează că ploile se vor opri luni seara, pentru ca ulterior să existe „3-4 zile de pauză”.

La rândul său, Daniela Rădulescu, de la Institutul Hidrologic, a anunțat că pe râul Motru se anticipează „atingerea cotei de pericol, fără însă a fi depășită semnificativ”, hidrologii luând serios în calcul emiterea unor noi avertizări pentru cursul superior al Argeșului, pentru Prahova, bazinul Videi și al Teleormanului. „E posibil să extindem codul galben în jurul orei 15.00”, spune ea.