Dan Șova: Blaga a spus neforțat că nu e capabil să fie premier; cutuma este că e șeful partidului

Publicat: 21 11. 2012, 15:21
Actualizat: 01 11. 2016, 10:07

Ministrul Dan Șova a declarat, miercuri, că președintele PDL Vasile Blaga a admis oficial că „nu e capabil să fie premier” din moment ce PDL a susținut că are o listă de premieri, iar cutuma este ca președintele partidului să fie susținut pentru această funcție.

„Probabil, domnul Blaga a vrut să fie democratic în exprimare, dar neinspirat, spunând că are o listă de premieri. Păi, în condițiile alea, înseamnă că domnul Blaga spune neforțat de nimeni că el nu e capabil să fie premier. Eu mă aștept ca PD-ul, dacă intră în această competiție, să spună «premierul propus de noi este președintele partidului». Altfel ce face președintele partidului, păzește sediul central și pui premier pe altul?”, a afirmat ministrul pentru Relația cu Parlamentul.

El a mai precizat că președintele nu poate să ignore o decizie a congresului unui partid, care a hotătât să susțină o anumită persoană pentru poziția de premier.

„Când nu ai 50%, ca să poți să spui «dom”le, îl vrem pe ăsta, am luat 50%…», normal că trebuie să existe niște discuții dacă n-ai 50% și ai cel mai mare…Dar principiul trebuie să fie, premierul de la partidul care are cel mai mare număr de mandate, să nu existe așa o nelămurire că «dom”le, venim degeaba la vot, că vine președintele și-l pune pe ăla de pe locul 3». Din interiorul partidului respectiv normal că se poate discuta (cine să fie susținut pentru poziția de premier, n.r.), dar nu trebuie să restrângem într-o regulă, există niște cutume politice (…) Cutuma spune în felul următor: premierul dat de un partid care ia cel multe mandate trebuie să fie președintele respectivului partid, a mai susținut ministrul PSD.

Șova a mai precizat că președintele unui partid trebuie să fie premier, ori președinte al unei Camere a Parlamentului, ori candidat la alegerile prezidențiale.

Vicepreședintele PDL Anca Boagiu a susținut, săptămâna trecută, că formațiunea democrat-liberală are mai multe nominalizări pentru postul de premier, dar nu a avansat niciun nume. Ea a declarat totuși că premierul trebuie să fie „un bărbat de stat care să apere interesele României”.