Dâncu, critică dură la Dragnea, „elita slabă” a „majorității fără cap”

Publicat: 20 02. 2017, 17:44

Fostul vicepremier, Vasile Dâncu, parte a Cabinetului Cioloș, a comentat recent situația de pe scena politică a țării, marcată în ultima lună de mișcări masive de stradă în care a fost contestată actuala putere, arătând că protestele sociale pot deveni știri de importanță mondială atunci când majoritățile sunt conduse de „elite slabe”, care disprețuiesc dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere.

„Elita majorităților, când există, deoarece putem avea și majorități fără cap, trebuie să treacă mai multe probe complicate. Prima este să oprească gloata câștigătoare să ia întreaga societate ca pradă de război și să devasteze arealul social. A doua este clarviziunea de a înțelege că o victorie în alegeri nu crește nivelul de inteligență și înțelepciunea celor care o compun, iar ceilalți, învinșii – să spunem, nu devin dintr-o dată mai prosti și mai inerți. Când reprezentanții majorității uită de responsabilitatea lor socială și vor să-și servească doar propria armată, pericolul de a pierde repede majoritatea este foarte mare”, a scris Dâncu pe blogul său, 

Acesta a accentuat faptul că doar „în barbaria trecutului indepărtat, învingătorul lua totul” și că majoritatea trebuie să treacă o probă foarte importantă, de „istețime”, înțelegând că orice putere este „perisabilă și tot mai fragilă, într-o lume tot mai fragmentată în care acolo sus, la guvernare, de exemplu, se stă, în medie, doar o jumătate de mandat, în ultimii 10 ani”. 

Făcând referire tot la coaliția PSD – ALDE, Vasile Dâncu a explicat că „majoritățile inteligente, care practică toleranța și respectul minorității, cele care știu să împartă puterea nu pierd niciodată războiul. Majoritățile obtuze nu au cum să câștige, își creează dușmani imediat, se detonează fără să vrea”, concluzionând că „deocamdată, viitorul  nu sună bine!”.