Andrei Luca Popescu
23.04.2012
Politică

De la ce i s-a tras demiterea lui Teodor Baconschi: „România vrednică” versus „Mahalaua violentă și ineptă”

De la ce i s-a tras demiterea lui Teodor Baconschi: „România vrednică” versus „Mahalaua violentă și ineptă”
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost demis de premierul Emil Boc pentru rândurile pe care le-a scris, pe blogul personal, la adresa celor care protestează pe străzi

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost demis de premierul Emil Boc pentru rândurile pe care le-a scris, pe blogul personal, la adresa celor care protestează pe străzi, cerând demisia lui Traian Băsescu și a Guvernului. Reacția ministrului a apărut după violențele din centrul Bucureștiului, din noaptea de 15 spre 16 ianuarie.

El s-a referit la protestatari numindu-i „mahala ineptă încolonată, ca minerii odinioară” sau „populație imbecilizată de televiziuni, înfricoșată de scenarii apocaliptice mereu dezmințite de realitate”.

În urmă cu o săptămână, Baconschi scria următoarele, pe blog: „Anul care începe va fi crucial pentru România. Opțiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranță sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care muncește, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă și ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moștenitorilor Securității”.

Postarea respectivă a dispărut între timp de pe blogul lui Teodor Baconschi.

„Acțiunea a culminat ieri seară în centrul Bucureștiului. Ca la Londra vara trecută, vajnicii suporteri ai democrației de macadam au spart, incendiat, bătut și au aruncat cu piatră cubică. Nu știu dacă au dus democrația până la capăt, furând plasme pentru a putea urmări mai confortabil analizele atât de fine ale tonomatelor de serviciu”, mai scria proaspăt demisul ministru de Externe.

„Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora și acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populație imbecilizată de televiziuni, înfricoșată de scenarii apocaliptice mereu dezmințite de realitate și, mai nou, de bătăușii scoși pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii și neputinței ridicată la nivel de program politic”, mai scria Baconschi.

„România care cerșește” și trăsăturile fiziologice ale romilor

În 8 octombrie 2011, prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi declara că pentru victoria în alegerile din 2012 este important ca PDL „să se poziționeze pe eșichierul politic ca principal partid de centru dreapta” și să fie susținut de „România care lucrează, nu de România care cerșește”.

În urma criticilor față de această declarație, Baconschi explica pe blog, după două zile, că formula „România care cerșește” era „o metaforă” și se referea la „o minoritate care așteaptă totul de la statul asistențial”, cetățenii care se lasă cumpărați cu doi mici sau o găleată.

Baconschi s-a mai aflat la un moment dat pe punctul de a fi demis de la conducerea Ministerului de Externe, tot din cauza unei declarații neinspirate. În 2010, el a fost găsit vinovat de fapte de discriminare și sancționat de CNCD cu transmiterea unei recomandări după o remarcă „rasistă” a ministrului.

„Avem niște probleme fiziologice, naturale, de infracționalitate în sânul unora dintre comunitățile românești, în special în rândul comunităților cetățenilor români de etnie romă”, a spus el în declarații cu omologul francez, în februarie 2010, referindu-se la comunitatea de romi.

Teodor Baconschi a fost numit ministru de Externe în decembrie 2009, în Guvernul Boc 2, după ruptura alianței PDL cu PSD. Anterior, Baconschi a lucrat ca diplomat, fiind ambasadorul României la Vatican, în Portugalia și în Franța.

În octombrie 2010, Baconschi a devenit membru PDL, înființând în același timp Fundația Creștin-Democrată, ca platformă politică pe care o conduce. La lansare, președintele Traian Băsescu a lipsit.

În mai 2011, Baconschi a fost ales prim-vicepreședinte PDL.

Inchide