• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Deputat UDMR: Guvernul se grăbește cu modificarea Codului Muncii pentru că a promis FMI

Deputat UDMR: Guvernul se grăbește cu modificarea Codului Muncii pentru că a promis FMI
Deputatul UDMR Mureș Kerekes Karoly, secretar al Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a spus la o întâlnire cu sindicaliștii că i-a cerut premierului să nu se grăbească la modificarea Codului Muncii, dar i s-a răspuns că Guvernul a promis FMI că va flexibiliza piața muncii.

Deputatul UDMR Mureș Kerekes Karoly, secretar al Comisiei demuncă și protecție socială din Camera Deputaților, a spus la oîntâlnire cu sindicaliștii că i-a cerut premierului să nu segrăbească la modificarea Codului Muncii, dar i s-a răspuns căGuvernul a promis FMI că va flexibiliza piața muncii.

Deputatul UDMR de Mureș Kerekes Karoly le-a spus, sâmbătă,reprezentanților confederațiilor sindicale din județ că, dininformațiile pe care le deține, Guvernul a promis FMI că va facemodificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza piața muncii șirelațiile de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kerekes a afirmat că, atunci când premierul Emil Boc a venit sădiscute cu grupurile parlamentare reunite ale UDMR, i-a spusacestuia că trebuie asigurată și pacea socială, mai ales căpartenerii sociali – patronate și sindicate – au puncte de vederecomune legate de intenția de modificare a Codului Muncii.

„Am pledat pentru siguranța angajaților și eu știu de ce. Pentrucă, dacă se răstoarnă această pace socială, atunci nu am realizatnimic, pentru că vor fi tensiuni. Și am cerut, dacă e posibil, sănu se grăbească, dar a spus că trebuie să se grăbească pentru că apromis FMI și trebuie să primească următoarea tranșă aîmprumutului. La care eu nu am nimic de spus, pentru că undeva e îninteres național și, dacă este una dintre condițiile pe baza căroraprimim aceste împrumuturi, eu nu pot să zic nimic. Această asumarede răspundere, această decizie s-a luat la nivelul coaliției. Eu,ca deputat, și chiar cu empatie față de aceste probleme, înțeleganumite lucruri, dar este o decizie politică împotriva căreia nupot să fac nimic”, a arătat Kerekes Karoly.

Un alt parlamentar prezent la discuții, Ciprian Dobre (PNL), aspus că proiectul de modificare a Codului Muncii conține prevedericare nu corespund normativelor europene, așa că sindicatele nu audecât să apeleze la avocați buni, pentru a avea câștig decauză.

„Domnul Kerekes a făcut o subliniere foarte interesantă, călegislația muncii se modifică la cererea FMI, lucru care nu apareîn niciun fel de document al Guvernului României. Dar este foarteinteresant, pentru că asta face parte dintr-o strategieguvernamentală care nu a fost supusă niciunei validări a uneistructuri statale, dar a fost supusă validării în coaliția deguvernământ. (…) Proiectul de Cod al Muncii în actuala formulareconține dispoziții nelegale ce sunt reglementate de directiveeuropene, iar sindicatele, patronatele vor putea foarte bine să sebazeze în exclusivitate pe directivele Uniunii Europene și să nu sefolosească în niciun conflict de muncă individual sau colectiv deCodul Muncii. Acest proiect de Cod al Muncii va fi aruncat îndesuetudine de directivele din 1980 încoace, care reglementeazăpiața muncii. Pe cale de consecință, va trebui doar să vă luațijuriști buni”, le-a spus Dobre sindicaliștilor.

Jurist de profesie, deputatul liberal a precizat că, potrivitConstituției, legislația internațională ratificată de Româniaprimează în fața actelor normative naționale.

La discuția convocată de liderii celor cinci confederațiisindicale reprezentate în Mureș cu parlamentarii, de sâmbătă, auparticipat doar Kerekes Karoly și Ciprian Dobre.

Ela Giurgea, [email protected]

Inchide